Bu mektup, [İmam-ı Rabbani hazretleri tarafından] müezzin hacı Yusuf’a yazılmıştır. Ezan kelimelerinin manalarını bildirmektedir:

Evvela Allahü teâlâya hamd ederim! Sevgili Peygamberine salevat eder, iyilikler dilerim! Biliniz ki, ezanın kelimeleri yedidir:

ALLAHÜ EKBER:  Allahü teâlâ, büyüktür. Ona bir şey lazım değildir. Kullarının ibâdetlerine de muhtaç olmaktan büyüktür. İbâdetlerin, Ona hiç bir faydası yoktur. Bu mühim manayı, zihinlerde iyi yerleştirmek için, bu kelime, dört kere söylenir.

EŞHEDÜ EN LÂ İLÂHE İLLALLAH:  Kibriyası, büyüklüğü ile ve kimsenin ibâdetine muhtaç olmadığı halde, ibâdet olunmaya Ondan başka kimsenin hakkı olmadığına şahadet eder, elbette inanırım. Hiçbir şey Ona benzemez.

EŞHEDÜ ENNE MUHAMMEDEN RESÛLULLAH:  Muhammedin “aleyhi ve alâ alihissalatü vesselâm”, Onun gönderdiği Peygamberi olduğuna, Onun istediği ibâdetlerin yolunu bildirici olduğuna ve Allahü teâlâya, ancak Onun bildirdiği, gösterdiği ibâdetlerin, yaraşır olduğuna şahadet eder, inanırım.

HAYYE ALESSALAH, HAYYE ALELFELAH:  Müminleri, felaha, saadete, kurtuluşa sebep olan, namaza çağıran iki kelimedir.

ALLAHÜ EKBER:  Ona layık bir ibâdeti kimse yapamaz. Herhangi bir kimsenin ibâdetinin Ona layık, yakışır olmasından, çok büyüktür, çok uzaktır.

LÂ İLÂHE İLLALLAH:  İbadete, karşısında alçalmaya müstehak olan, hakkı olan ancak Odur. Ona layık bir ibâdeti kimse yapamamakla beraber, Ondan başka kimsenin ibâdet olunmaya hakkı yoktur.

Namazın şerefinin büyüklüğünü, onu herkese haber vermek için seçilmiş olan, bu kelimelerin büyüklüğünden anlamalıdır. Fârisî Mısra tercümesi:

Senenin bereketi, baharından belli olur.

 Ya Rabbi! Peygamberlerin efendisi, en üstünü hürmetine ve şerefine “aleyhi ve aleyhimüssalevatü vetteslîmât” bizleri, istediğin gibi namaz kılanlardan ve azabından kurtulanlardan eyle! Âmin.

 

Benzer Yazıları Okumak İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment