20 – Peygamberimiz “aleyhissalatü vesselâm” buyurdu ki: (Evinizi kilise gibi eylemeyiniz! Namaz ile ziynetleyiniz.)
Diğer bir hadis-i şerifte buyurdu ki: (Benim camiimde [Medine’deki] 2 rekat namaz kılmak, başka camilerde 1.000 rekat namazdan daha hayırlıdır.) Yine buyurdu ki: (Her kim sabah namazının sünnetini evinde kılsa, benim camiimde kılmaktan efdaldir.)
27 – Hazret-i Resûl-i ekrem “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Her kim sabah namazının farzını cemaat ile kılarsa, kıyamet gününde yüzü ayın 14’ü gibi parlar. Öğle ve ikindi namazlarının farzlarını cemaat ile kılsa Hak teâlâ, o kula 1.000 saf melek müvekkel kılıp, kıyamet gününe kadar onun için tesbih ederler. Her kim akşam namazını cemaat ile kılsa, Hak teâlâ hazretleri o kişiyi Peygamberlerle haşr eder. Her kim yatsı namazını cemaat ile kılsa, o kimse ile Hak teâlâ arasında hicab kalmaz.) Bu faziletler, fasık olmayan ve bidat ehli olmayan imamın cemaati içindir.
Her kim cemaati özürsüz terk eylese, Cennet kokusu duyamaz. Bu kimse, 4 kitapta mel’un diye vasıflanmıştır. Namazı terkeden kimse, Hak teâlânın gazabından kurtulamaz. Her kim sabah namazlarını kılmasa, imanı zayıflar, öğle namazlarını kılmaz ise, Peygamberler “aleyhimüssalevâtü vetteslîmât” ona gücenir, ikindi namazlarını kılmaz ise, melekler onu sevmez. Akşam ve yatsı namazlarını kılmaz ise, Allahü teâlâ onu sevmez.
28 – Her şeyin bir nuru, bir özü vardır. Dinin nuru ve özü 5 vakit namazdır. Namaz aynı zamanda dinin direği ve örtüsüdür. Her şeyin fesadı vardır. Dinin fesadı, namazı terketmektir. Namazını terkeden, dinini terketmiş demek olur.
29 – Her kim cemaat ile namaz kılmayı severse, Hak teâlâ hazretleri o kulunu sever, melekler de sever.
30 – 5 vakit namazını cemaat ile kıl! Gafil olma!
Tenbih: Cemaat ile kılınan namazın sevâbı, yalnız kılınan namaz sevâbından çok olduğu anlaşıldı. Cemaatin bu kadar büyük fazileti, imamın namazının sahih olduğu takdirdedir. Eskiden İslamiyet kuvvetli olduğu zamanlarda, imamlara ve her müslümana hüsn-i zannedilirdi. Fakat, şimdi, müslümanım diyenlerin ve imam olmak isteyenlerin bazısı, dinden, imandan haberi olmayan cahiller olduğu sözlerinden, hallerinden ve hareketlerinden anlaşılıyor. O hâlde, bugün Ehl-i sünnet itikadına karşı olduğu belli olmayan ve guslünü, abdestini ve namazını doğru yapabilen ve haram işlemekten sakınan imam bulup ona uymak lazımdır. Aksi takdirde cemaat sevâbı değil, namazımız da elden kaçar. Zira, zaruri malum olan, yani cahillerin de işittikleri ahkamı öğrenmemek, bilmemek özür olamaz. Fasık imamın arkasında kılınan namazın maliki mezhebinde sahih olmadığı (Halebi-i kebir) de yazılıdır.
31 – Resûl-i ekrem buyurdular ki: (Sabah namazı ile yatsı namazını cemaat ile kılmak çok sevaptır. Bu 2 vakit namazı cemaat ile kılmanın, ne derece bir fazilet ve ne büyük bir sevap olduğunu layıkı ile bilseler, bunu kimse terkedemezdi.)
Hak teâlâ, hadis-i kudside, buyurdu ki: (Kulum bana farz namazda olduğu kadar, hiçbir amel ile yakın olamaz.) Farz namazları kılıp, hiçbir namazı kazaya kalmayanların, nâfile namazları da böyle olur. Yine hadis-i kudside, Allahü teâlâ buyurdu ki: (Kullarım namaz kılmakla gözleri, kulakları, elleri, ayakları ve bütün azaları benim emrimde olmuş olur.) Resûlullah buyurdular ki: (Hak teâlâ Cennet-i alada huriler yaratmıştır. O hurilere, sizler kimler için yaratıldınız, diye sorulduğu zaman, bizler 5 vakit namazını cemaat ile kılanlar için yaratıldık derler.)
32 – İbn-i Mesud [32’de Medine’de vefat etti] buyurdu ki: Peygamberimize sordum. Allahü teâlâ indinde hangi amel sevgilidir? Cevaben buyurdular ki (Namazı vaktinde kılmak, ana-babaya iyilik etmek ve hak yolunda cihat etmek.)
33 – Bir gün bir ama, Efendimize sordu: Ya Resûlallah “sallallâhü aleyhi ve sellem”! Benim gözlerim görmüyor, elimden tutup camiye götürecek bir kimsem de yoktur. Evimde namazımı kılayım mı? Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” sordular: (Ezan sesini işitiyor musun?) Evet işitiyorum, dedi.
Resûlullah “sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem”, (Sana evde namazı kılmaya izin veremem) dedi. Yine bir kişi sordu:
Şehrin yılan, akrep ve vahşi hayvanları vardır. Bana bir çare var mıdır? Namazımı evde kılsam? (Ezan-ı Muhammediyi işitir misin?) buyurdu. Evet işitirim, dedim. (Şu hâlde, namaza, yani cemaate gitmelisin), cevabını verdi. Böyle olunca, nerede kaldı ki gözlerin, ayakların yerinde, bir korkun yoktur. Şeri bir maniin de yok! Niye evde kılıp cemaate gitmiyesin? Ancak yürüyemeyecek kadar hasta olana ve şiddetli soğuk ve yağmurda izin vardır.
34 – Peygamberimiz, (Hak teâlâ hazretlerinin rahmeti o kul üzerinde olsun ki ikindi namazının sünnetini terketmez) ve (İkindi namazının sünnetini kılıp terketmeyen kimsenin Cennete girmesine kefilim) buyurdu. [Bu müjde, farz namazını kazaya bırakmayanlar ve haramdan sakınanlar içindir.]
42 – Namaz kılmaya muhabbet eyle! 5 vakit farz namazlarını ifa eyle! 5 vakit namaz, bütün ibadetlerden daha faziletlidir. Namaz, cemaat ile kılınırsa, çok daha faziletli olur. Özürsüz sakın cemaat ile namaz kılmayı terketme. Özürsüz olarak cemaat ile namaz kılmayı terketmek münafıklık alâmetidir. Ve 4 kitapta lanetle yad edilmiştir. Namazı özürsüz yalnız kılanın hâli böyle olursa, hiç kılmayanın halinin ne olacağını sen düşün! [İtikadı, Ehl-i sünnet itikadına uymayan kimse, ya sapıktır, yahut kâfir, mürteddir. Böyle imam arkasında namaz kılmamalı, kavga ve münakaşa da etmemelidir. Herkesle iyi geçinmelidir.]
43 – Namazın rüku ve sücudünde ve sair erkanında tadil-i erkan ile hudu ve huşû ile dürüst olarak namazını kıl. Bir kişi namaz kılarken, rüku ve sücudü ile tadil-i erkanı tamam yapmıyor idi. Peygamberimiz “sallallâhü aleyhi ve sellem” gördü. Buyurdu ki: (Şu kişinin hâli böyle giderse, amelinin faydasını bulmaz!) Namazın rüknlerinde tadil-i erkan olmazsa, namaz tamam olmaz. Namazı maskaralığa almış olur. Bir kimsenin namazı namaz olmazsa, dini dahi tekmil olmaz. Resûl-i ekrem “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki (Namaz dinin direğidir, direksiz din olmaz.) Namaz kılmayanın dini yıkılır. Yine (Namaz müminin miracıdır) buyurdu.
44 – Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Her kim 5 vakit farz namazda Kur’ân-ı Kerîm okursa, Hak teâlâ her harfine 100 sevap verir. Her kim namazdan başka vakitlerde Kuran okursa, her harfine 10 sevap verir. Her kim, [tegannisiz ve hürmetle okunan] Kur’an’ı ayakta veya oturarak hürmet ile dinlerse, her harfine bir sevap verir. Her kim Kur’ân-ı Kerîmi hatm eylese, o kulun duâsı Allah indinde kabul edilir.)
49 – İmamdan evvel rüku ve sücuda gitme. İmamdan evvel hiçbir rükne gitmeye kalkışmamak lazımdır. İmam oturarak kılarsa sen ayakta kıl!
50 – Namazlarını özürsüz terketme ki münafıklardan olmayasın. Resûl-i ekrem buyurdu ki: (Eğer kadınlarla, memede olan çocuklar olmasa, yerime bir imam koyup, şehri gezer, namaza gelmeyenlerin evlerinin yakılmasını temin ederdim.) Yine Resûlullah buyurdu ki: (Namazlarınızı ihlas üzerine kılınız! Çünkü yanınızda bulunan melekler, sizin amel, namaz ve taatinizi alıp göklere giderler, göklere giderken, muhtelif melekler, bu ibadetleri görürler:
1. kat gökteki melekler, yalancıların ibadetini geçirmezler.
2. kattaki melekler, namaz kılarken dünya işi ile kalbi meşgul olan kimsenin namazını geçirmezler.
3. kattaki melekler, namazını beğenenlerin namazını geçirmezler.
4. kattaki melekler, kibiredenlerin, yani kendini beğenenlerin namazını geçirmezler.
5. kattaki melekler, hasüdlük edenlerin namazını geçirmezler.
6. kattaki melekler, kalbinde şefkat ve merhameti olmayanın namazını geçirmezler.
7. kattaki melekler ise, hırs ve tamaı olanların namazını geçirmeyip geri döndürürler.) Bu hâli Habîb-i kibriya beyan buyurdukları zaman, bütün Ashâb-ı güzin ağladılar.
Resûl-i ekrem büyük Ashâbdan Muaz hazretlerine buyurdular ki: (Ya Muaz! Ayıbları gizle, kimsenin aybını yüzüne vurma! Farzlardan başka kıldığın namazları ve ibadetleri kimseye söyleme! Dünya işini ahiret işinden büyük görüp, evvel yapma! Hiç kimseye hor bakma! Kimsenin gönlünü kırma, herkesle hoş geçin. Eğer bu şekilde hareket etmezseniz elem verici azâba uğrarsınız.)