68 – (Merakı’l-felah) haşiyesinde diyor ki “Bir kimse, bulunduğu şehrin veya köyün kenarındaki evlerden ve tarla, kabristan gibi (fina) denilen yerlerinden ayrılırken, bu kenar yerlerden, senenin kısa günlerinden 3 gün veya daha çok uzakta bulunan bir yere gitmeye niyet ederse, ayrılınca misafir [yolcu] olur. 1 günde 7 saat yürür. Arada devamlı evler bulunan köyden de ayrılması lazımdır. Arada fina bulunan köylerden ayrılması şart değildir. Bazı âlimlere göre, müddet-i sefer 3 merhaledir.”
1 merhale, 6 fersahtır. 1 fersah 3 mildir. 1 mil 4 bin zradır. 1 zra hanefide 24, diğer 3 mezhepte 21 parmağın genişliğinde, yani hanefide 48, diğer 3 mezhepte 42 santimetredir. Buna göre, 1 mil hanefide 1920 metre, 1 fersah yani 1 saatlik yol 5 kilometre ve 750 metre, 1 merhale yani 1 günlük yol 34 kilometre 560 metredir. Müddet-i sefer, hanefi mezhebinde 103 kilometre ve 680 metre olmaktadır. Diğer 3 mezhepte, müddet-i sefer 16 fersah, 80 kilometredir. Şehrin kenarından müddet-i sefer uzak bir yere gitmeye niyet ederek ayrılan seferi olur. Misafir gittiği yerde, giriş ve çıkış günlerinden başka, Hanefide 15 gün, Maliki ve Şâfiîde ise 4 gün kalmaya niyet ederse veya kendi mahalline girerse, mukim olur. [Hanefide 15 günden az kalmaya niyet ederse, burada olduğu günler, misafir olur. 15 günden evvel veya sonra, 3 günlük uzakta bir yere gitmek için, yola çıkarsa, yolda ve bu 2. yerde, 15 günden az kalırsa, burada da seferi olur.]
Misafir, 4 rekat olan farz namazları 2 rekat kılar. 4 rekat kılması günah olur. Orucu kazaya bırakması, mest üzerine 3 gün meshetmesi caiz olur. Cuma ve bayram namazlarını kılması ve kurban kesmesi lazım olmaz. Kadının mahremsiz olarak sefere gitmesi, 3 mezhepte haramdır. Şâfiîde, mahremsiz olarak 2 kadın ile farz olan hacca gitmesi caizdir. Şâfiî veya Mâlikî mezhebini taklit eden bir hanefi, gittiği yerde, 3 günden fazla ve 15 günden az kalırsa, farzları 4 rekat kılar. Çünkü bunun namazlarının Şâfiî veya Mâlikî mezhebine göre sahih olması lazımdır. Şâfiî ve Mâlikî mezheplerinde, seferde veya seferi olduğu yerde, ikindiyi öğle namazının vaktinde ve yatsıyı akşam namazının vaktinde takdim ederek veya öğleyi ikindinin vaktinde ve akşamı yatsının vaktinde tehir ederek cem etmek, yani birlikte kılmak caizdir. Yola çıkmadan, namaz kasır ve cem edilmez. Hanbeli mezhebinde, işlerinden ayrılmaları mümkün olmayanların da, cem etmeleri caizdir.