Sual: Vatan-ı sükna nedir? Burada namazlar nasıl kılınır?
Cevap: Vatan-ı sükna uğradığı yer olup 15 günden az kalmak için niyet edilen yahut yarın çıkarım diyerek, senelerle oturulan yerdir. Misafir vatan-ı süknada farzları hep 2 rekat kılar. Bir köye, bir şehre gelince, 10 gün kalmaya niyet edip, 10 gün sonra, 1 hafta daha kalmaya niyet ederse mukim olmaz.
Vatan-ı ikâmette veya vatan-ı süknada bulunmak, vatan-ı aslinin bozulmasına sebep olmaz. Sefere çıkmak da, vatan-ı asliyi bozmaz. Vatan-ı süknada bulunmak vatan-ı ikâmeti bozmaz. 1. vatan-ı süknayı bozar.
Seferi olan kimse, vatan-ı süknada iken, mukim sayılmaz. Seferi olmayan, vatan-ı sükna yaptığı yerde, mukim sayılır. Sefer mesafesi kadar uzak olmayan bir köye gitmek için şehrinden çıkan, bu köyde 15 günden az kalsa, burası (Vatan-ı sükna) olur. Burada misafir olmaz. Farzları tamam kılar. Sonra, bu köyden, sefer niyet etmeden çıksa, şehrine veya başka bir vatan-ı süknaya girmeden, yolda sefere niyet etse, yolda farzları 2 rekat kılar. Bu köye girerse, mukim olur. Çünkü, vatan-ı asliye veya vatan-ı süknaya girmediği için ve sefer niyeti ile çıkmadığı için, vatan-ı süknası bozulmamıştır. Görülüyor ki vatan-ı süknanın bozulması, vatan-ı ikâmet gibi oluyor. Vatan-ı süknada mukim olmak için, bunun ile vatan-ı asli veya vatan-ı ikâmet arası sefer müddetinden [3 günden] az olmalıdır. Mesela:
Bir kimse Kufe’den Kadsiye’ye gidiyor. İkisi arası 3 günlük yoldan azdır. Kadsiye’den Hire’ye doğru yola çıkıyor. İkisi arası da 3 günden azdır. Hire’ye gelmeden, Kadsiye’ye dönüyor. Unuttuğunu alıp, Şam’a gidecektir. Kufe’ye uğramıyor, Kadsiye’de, namazı tamam kılar. Çünkü, buradan ayrılırken sefere niyet etmediği ve Hireye girmediği için, Kadsiye vatanlıktan çıkmadı. Hire, Kufenin 5 km cenub-i şarkındadır. Kadsiye, biraz daha cenubdadır.
Tavsiye Yazı –> Şeytanın Hileleri Nelerdir?