Sual: Erkek ve kadın için kaşlarını almak caiz midir?
Cevap: İbni Abidin der ki: Kadınların kaşlarını yolarak inceltmeleri mekruhtur. Nitekim hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Saç ekleyene, ekletene, ben yapana, yaptırana, dişlerinin basını inceltene, buna razı olana, yüzünden tüyleri aldırana, yüzündeki tüyler aldırıldığı takdirde buna rıza gösterene Allah lanet etmiştir.”. Kadın, eğer yabancı erkeklere güzel görünsün diye yüzündeki tüyleri yolarsa, bu hadis-i şerifin şümulüne girer. Aksi takdirde eğer yüzünde kocasının nefretini gerektiren tüy varsa onu izâle etmek, sıyırmak câizdir. Hatta kadın, yüzünde sakal veya bıyık biterse, onu sıyırması câiz, hatta müstehabdır. Erkek için muhanneslere (kadın gibi giyinen ve davrananlara benzetmeden, kaşlarını, kirpiklerini ve yüzündeki tüyleri almakta herhangi bir beis yoktur.
Sual: Bir cemiyette kadınların kaşlarını alması veya inceltmesi âdet olmuşsa, caiz hale gelir mi?
Cevap: Hayır. Dine aykırı örfler, dinde sened olmaz.
Sual: İki kaşımın arasında Hindlilerin dövmesini andıran kabarık bir ben var. Gittikçe büyüyor. Bunu aldırmak caiz midir?
Cevap: Görenlerde nefret uyandıran kusurların estetik ameliyatla düzeltilmesi câizdir.
Sual: Vücuttaki kılları terlemeyi önlemek için almak câiz midir?
Cevap: Göğüs üzerindeki ve sırttaki kılların tıraşı edebe aykırıdır. Boyun kıllarının traşını İmam Ebu Yusuf câiz görmektedir. Kadınlara benzeme kasdı olmaksızın kaşların ve yüzdeki kılların alınması da câizdir. (İbn Âbidîn.)
Tavsiye yazı –> Bir Üniversiteliye Cevap (Seyyid Abdülhakim Arvasi)