Çocuğun doğumunun 7. günü, ona akîka yapar. Yanî akîka kurbanı keser. Akîka, Ahmed bin Hanbel’e (rahimehullah) göre vâcib, Şafiî’ye (rahmetullahi aleyh) göre sünnet, Hanefî mezhebine göre ise müstehabdır. Menba’da da böyle diyor.

Akîka, doğan çocuk için doğumunun 7. günü koyun kesmektir. Hadîs-i şerîfde: “Akîka, erkek çocuk için 2, kız çocuğu için 1 koyun kesmektir” buyuruldu. Koyunun erkek veya dişi olmasına bakılmaz. Birçok âlimler böyle buyurmuştur. Biri de İmam Şafiî’dir. Bâzı âlimler, erkek, kız her doğan çocuk için 1 koyun kesmektir dediler. İmam Mâlik’in kavli böyledir. Hasan-ı Basrî ve Katâde (radıyallahü anhümâ), “kız çocuğu için akîka gerekmez” dediler.

Semre (radıyallahü anh) anlatır: Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Erkek çocuğu, akîkası karşılığında bir rehindir.” Bunun mânası, çocuğun âfet ve belâlardan korunması, akîkasına bağlıdır yâhud çocuk rehin bırakılmış bir şeydir, akîkası kesilmeyince, ondan tam mânasıyla faydalanılamaz demektir. Bunun mânası, çocuğun ana-babasına şefâati, akîkasının kesilmesine bağlıdır; akîkası kesilmeden, bu yönden şefâatine kavuşamazlar demektir de denilmiştir.

Akîka koyununun sıfatları, kurbanlık koyunun sıfatları gibidir. Kurban için câiz olmıyan koyun, akîka için de kesilmez. Rebî’a ve Muhammed bin İbrâhîm-i Teymî (rahimehümallah) bir serçe ile de olsa, akîka câizdir dediler. Mesâbîh şerhlerinde de böylece yazılıdır.

Peygamber efendimizin (sallâllahü aleyhi ve sellem), peygamber olduğu kendisine bildirildikten sonra, kendi akîkasını kesmiş olduğu bildirilmiştir. Buradan zaman geçmekle, bu borcun sâkıt olmadığı (düşmediği) anlaşılıyor.

Akîkayı keserken: “Yâ Rabbi, bu filân kimsenin akîkasıdır. Bunun kanı onun kanına, eti etine, kemiği kemiğine, derisi derisine, kılı kılına karşılık olsun. Yâ Rabbi, onu filân kimsenin Cehennem ateşinden kurtulması için fedâ kıl!” der. Akîka kurbanının kemikleri kırılmaz. Eklemlerinden koparılır, ayrılır. Budu, pişmemiş olarak ebesine verilir. Diğer kısımlarını da. pişirmeden, fakirlere dağıtır. Yâhud uzuvlarım ayırır, sonra pişirir, bir yerini kırmadan fakirlere pişmiş olarak tasadduk eder (sadaka verir).

Akîka kurbanı 7. günü kesilir. Olmazsa 14. günü keser. 14. günü de kesemezse, 24. günü keser.

 

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler