Sual: Zekat ne zaman verilir?

Cevap: Her müslüman mâlik olduğu zekat malının miktarını, her zaman düşünmeli, nisâb miktarı olduğu günü, 1 yere yazmalıdır. Bu günden sonra, 1 yıl tamam olmadan önce, nisâb helak olursa, yani elinde, ihtiyacından fazla hiç malı kalmazsa, başlangıç olarak yazdığı günün kıymeti kalmaz. 1 yıl tamam olmadan önce, eline yine nisâb miktarı mal geçerse, bu günü yeniden yazması ve bundan 1 sene sonra, nisâb helak olmadan elinde kalırsa, o zaman zekat vermesi farz olur. Nisâb, yıl sonunda da helak olursa, yani farz olduktan sonra helak olursa, yine böyledir. Zekat affolur ve eline nisâb miktarı mal gelirse, yeniden 1 sene beklemesi lazım gelir. Çünkü, zekat farz olur olmaz, Hanefide hemen vermesi lazım değildir. Vermeden ölürse, bıraktığı maldan verilmez. Şâfiî ve Mâlikî mezheplerinde, zekat farz olunca, hemen ayırıp vermek farzdır [Mîzan-ı Şarani].

Nisâb yıl ortasında helak olmaz, fakat azalırsa, yıl sonunda tekrar nisâb miktarı olursa, zekat farz olur ve yıl sonunda, mâlik olduğu miktarının 40’ta 1’ini verir. Sene arasında azalan nisâb, sene sonunda nisâb miktarına yükselmezse, zekat farz olmaz. Malı, bundan sonra nisâb miktarı olursa, o günden sonra, tekrar 1 yıl beklemek lazım gelir. Zekat farz olduktan sonra, nisâb helak olmayıp, kendi harc eder, telef ederse veya borçlu olursa, zekat affolmaz. Malı ödünç veya ariyet verip geri alamazsa, helak olur. Telef etmiş olmaz. Zekat vermemek için, farz olduktan sonra malı helak etmek, söz birliği ile mekruhtur. Farz olmadan önce, farz olmaması için çare aramak da, İmâm-ı Muhammed’e göre mekruhtur.

Tavsiye Yazı –> Zekat Kimlere Verilir?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler