Lanet Etmemek

Lanet Etmemek 925– Sabit ibn Dahhâk’den (radıyallahü anh) rivâyet edilmiştir. Kendisi (Rıdvan bey’atında ağaç altında Peygambere sadakat sözü veren) Seçere ashâbındandı. Demiştir ki, Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Mü’mine lanet etmek, onu öldürmek gibidir.”[73] 926– Ebû Hüreyre’den (radıyallahü anh) rivâyet edildiğine göre Resûlüllah sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Sadakati tam olan bir Mü’minin çok lanet okuması uygun değildir.” (Bazan lanet etmesi mubah olur. Kâfirlere,…

Fakiri, Zayıfı Vb. Azarlamanın Nehyedilmesi

Fakiri, Zayıfı, Yetimi, Dilenciyi Ve Benzerlerini Azarlamanın Nehyedildiği ve Onlara Yumuşak Söylemenin Tevazu Göstermenin Emredildiği Allahü teâlâ şöyle buyurmuştur: “Yetimi kovma, dilenciyi de azarlama. “[88] “Allah’ın rızasını dileyerek sabah ve akşam Rablerine duâ edenleri kovma.. O onları (çevrenden) kovduğun takdirde zâlimlerden olursun.)[89] Yine Allahü teâlâ buyurmuştur: “Allah’ın rızasını dileyerek sabah ve akşam Rablerine duâ edenlerle beraber sabırlı ol…

Kullanılması Mekruh Olan Sözler

Kullanılması Mekruh Olan (Hoş Olmayan) Sözler 942– Sehl ibn Hüneyf’den rivâyet edilmiştir. O da Hazret-i Âişe’den (radıyallahü anhüma) rivâyet ettiğine göre, Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem: “Hiç biriniz, nefsim habisleşti, demesin, Sadece nefsim darlaştı desin” buyurdu.[93] 943– Hazret-i Âişe’den (radıyallahü anha) yapılan rivâyetde Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Hiç biriniz nefsim coştu demesin. Sadece nefsim sıkıldı desin.”[94] Habis sözünü kullanmanın hoş olmayışı taşıdığı sevimsiz…

Münafıklığın Alametleri

Yalanın Yasak Oluşu ve Kısımlarının Açıklanması Münafıklığın Alâmetleri: Genel anlamda yalan söylemenin haram olduğuna dair Kur’ândan ve Sünnetten deliller birbirlerini kuvvetlendirmektedir. Yalan, günahların çirkinlerinden ve ayıpların kötülerindendir. Birbirini güçlendiren deliller yanında ümmetin icmaı da yalanın haram olduğu üzerinde kararlaşmıştır. Bu delilleri ayrı ayrı saymaya gerek yoktur. Önemli olan yalan sözlerden istisna edilenleri açıklamak ve inceliklerine…

Bir Şeyi İyi Bilmeden Başkasına Anlatmamak

İnsanın Bir Şeyi İyi Bildikten Sonra Anlatması ve Sağlam Olduğunu Bilmediği Her Şeyi Başkasına Söylememesi Allahü teâlâ şöyle buyurmuştur: “Bilmediğin şeyin peşine düşme. Kulak, göz ve kalb; bütün bunlar yapılandan sorumludur. “[162] “İnsan bir söz söylemez ki, onun yanında hazır bir gözetleyici (melek) bulunmasın. “[163] “Senin Rabbin (her şeyi gözetip) görendir.”[164] 994– Tâbi’in büyüklerinden olan Hafs…

Tariz Ve Tevriye

Tariz ve Tevriye Bil ki, bu konu, en önemli konulardan biridir. Çünkü bunlar çok kullanılan ve zaruret duyulan yaygın işlerdendir. Bu konuyu inceleyip gerçeği göstermeye özenmek bize gereklidir. Bunun üzerinde duracak kimsenin de iyi düşünüp onunla amel etmesi uygun olur. Biz bundan önce yalan sözlerden ağır bir şekilde haram olanları ve gelişi güzel konuşmanın tehlikelerini…

Çirkin Söz Konuşanın Yapacağı Tevbe ve Duâlar

Çirkin Söz Konuşanın Yapacağı Tevbe ve duâlar Allahü teâlâ şöyle buyurmuştur: “Şeytandan bir dürtüş seni dürterse, hemen Allah’a sığın.”[169] “Allah’ın azabından korkanlara Şeytan’dan bir vesvese dokunduğu zaman düşünürler de, hemen onlar gerçeği görüp vesveseyi atmışlardır.”[170] “O kimseler ki, bir günah işledikleri zaman yahut nefislerine zulmettikleri zaman, Allah’ı anarlar da günahları için Allah’dan mağfiret dilerler. Allah’dan başka…

Mekruh Olmadıkları Halde Âlimlerden Birçok Kimselerin Mekruh Kabul Ettiği Sözler

Aslında Mekruh Olmadıkları Halde Âlimlerden Birçok Kimselerin Mekruh Kabul Ettiği Sözler Bil ki, bu konu, boşuna söze aldanmamak ve ona meyletmemek için ihtiyaç duyulan şeylerdendir. Bilinmelidir ki, şer’i hükümler beştir. Onlar da Vacib (farz), sünnet, haram, mekruh ve mubahdan ibarettir. Bir delil olmadıkça bunlar üzerinde bir hüküm vermek geçerli olmaz. Şeriatın delilleri de bellidir. Delili…

Her Zaman Yapılması Müstehap Olan Dualar

[Bir vakte bağlı kalmaksızın yahut özel bir hâle ait olmaksızın] bütün zamanlarda yapılması müstehab olan önemli Duâlar Bil ki, bu kısımla maksadımız, bir vakte bağlı kalmaksızın yahut özel bir hâle ait olmaksızın bütün zamanlarda yapılması müstehab olan önemli Duâları anlatmaktır. Bil ki, bu bölüm, doğrusu çok geniştir; bunun sonuna ulaşılmaz ve onda biri ihata edilemez.…

Dua Etmenin Usul Ve Adabı

Duâ Etmenin Usul ve Âdabı, Duânın Faydası ve Önemi: Fıkıh âlimlerinin, hadis âlimlerinin, önceki âlimlerle sonraki âlimlerin çoğunluğunun görüşüne göre duâ etmek müstâhabdır. Allahü telâlâ şöyle buyurmuştur: (Rabbınız buyurdu ki, bana duâ edip isteyin, kabul edip size vereyim.)[2] Yine Allahü teâlâ: (Yalvararak ve gizlice Rabbinize duâ edin) buyurmuştur.[3] Bu konuda âyetler çoktur ve meşhurdur. Sahîh olan…