Sual: Bayram nedir? Bayram namazı nasıl kılınır?
Cevap: İslam dininde bayramlar; Arabi aylardan Şevval ayının 1. günü Ramazan bayramı, Zilhicce ayının 10 günü Kurban bayramıdır. Ramazan bayramı, 3 gün, Kurban bayramı ise dört gündür. Müslümanlar bayram günlerine ayrı bir önem verirler. Zira bu günler, günahların affedildiği, birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği, yoksulların sevindirildiği günler olması bakımından sevinç ve neşe kaynağıdır. Bayramlarda yapılması gerekli vazifelerden bazıları şunlardır:
Bayram günlerinde herkes temiz ve iyi giyinir, çocuklara yeni elbiseler alınır, yoksullar, yetimler sevindirilir, dost akraba ziyaret edilir. Dargınlar barıştırılır. Ekseriya bayram namazlarından sonra kabristanlar ziyaret edilerek, geçmişler, akrabalar, din büyükleri için Kur’an-ı kerim ve dualar okunur.
Peygamber efendimiz Medine’ye hicret edince, Medinelilerin cahiliye adetlerinden kalma bayramları kutladıklarını görünce; “Allahü teala size onlardan daha hayırlı iki bayram (Ramazan ve Kurban Bayramı) ihsan etti.” buyurarak Müslümanlara sevinç ve neşe günlerini bildirmiştir. Yine buyurdu ki: “Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tövbe reddolmaz. Fıtr (Ramazan) ve Kurban bayramının 1. geceleri, Şaban (ayı)nın on beşinci (Berat) gecesi ve arefe gecesi.”
Ayrıca İslam büyükleri bir Müslümanın Allahü tealanın emirlerine uyup yasaklarından sakınarak, günah işlemeden, haram lokma yemeden geçirdiği günleri de bayram kabul etmişlerdir.
Hazret-i Ali bir kalabalığı eğlence içinde görüp böyle eğlenip neşelenmelerinin sebebini sorduğunda onlar: “Bugün bayramımızdır.” dediler. Bunun üzerine hazret-i Ali de; “Günah işlemediğimiz günler de bizim bayramımızdır.” buyurdu.
Yine Müslüman ruhunu teslim (vefat) edeceği zaman rahmet meleklerini, Cennetteki nimetleri görüp onları görmenin zevkiyle can verme vakti de Müslümanın bayramı olduğu bildirilmiştir.
Bayram namazı, müslümanların dini bayramı olan Ramazan ve Kurban bayramlarının 1. günü güneş doğduktan yaklaşık 45 dakika sonra erkeklere vacib olan ve cemaatle kılınan 2 rek’atlık namazdır.
Bayram namazları hicretin 1. yılında vacib kılındı. Bayram namazlarının şartları Cuma namazının şartları gibidir. Fakat burada hutbe, sünnettir ve namazdan sonra okunur.
Bayram namazında ezan ve ikamet okunmadan imam efendi vacib olan 2 rek’at bayram namazı kıldırmaya, cemaat de vacib olan bayram namazını kılmaya ve imama uymaya diye niyet eder. “Allahü ekber” diye iftitah (namaza başlama) tekbiri alınır. Eller bağlanarak hep birlikte 1. rek’atte Sübhaneke okunur. Sonra imam yüksek sesle, cemaat de yavaşça, elleri 3 defa kulaklara kaldırarak “Allahü ekber” diye tekbir alınır. 1. ve ikincisinde yanlara salınır. Üçüncüsünde göbek altına bağlanır. İmam Fatiha ve Kur’an-ı kerimden bir miktar okuduktan sonra, rüku ve secdeler yapılır. 2. rek’ate kalkılır. 2. rek’atte imam içinden besmele çekip yüksek sesle Fatiha ve Kur’an-ı kerimden bir miktar okur. Sonra eller 3 defa kulaklara kaldırılarak tekbir alınır ve eller yanlara bırakılır. 4. tekbirde eller kulaklara götürülmeyip rükuya eğilinir. Secdeler ve ka’de-i ahire (son oturuş) yapılıp selam verilerek namaz bitirilir. Bayram namazının kılınışı, unutmamak için “2 salla 1 bağla, 3 salla 1 eğil” diye ezberlenir.
Fıtır (Ramazan) bayramında namazdan önce tatlı (hurma veya şeker) yemek, gusl etmek (boy abdesti almak), misvak kullanmak, yeni elbise giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşca tekbir okumak sünnettir.
Yine Kurban Bayramı namazından önce de gusletmek, misvak kullanmak, yeni elbise giymek güzel koku sürünmek, bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek; namaza giderken, yüksek sesle, özrü olanın ise yavaşca, tekbir getirmesi sünnettir.
Benzer Suallerin Cevapları İçin Tıklayınız