Sual: Euzü besmele nedir?

Cevap: Euzü okumak, (Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm) demektir. Besmele okumak, (Bismillâhirrahmânirrahîm) demektir. Müfessirlerin şahı Abdullah ibni Abbas diyor ki; Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki (Kurân-ı Kerîm’e saygı göstermek, Euzü okuyarak başlamakla olur ve Kurân-ı Kerîm’in anahtarı, Besmeledir).  Allahü teâlâya yaklaşmak isteyenler, Euzü’ye yapışmakta, Ondan korkanlar da, Euzü’ye sarılmaktadır. Günahı çok olanlar Euzü’ye sığınmıştır. Allahü teâlâ, Nahl sûresinin 98. âyetinde meâlen, Peygamberine “sallallâhü aleyhi ve sellem” (Kurân-ı Kerîm okuyacağın zaman Euzü… söyle) buyurmuştur. Bu emir, (Allah’ın rahmetinden uzak olan ve gazabına uğrayarak dünyada ve ahirette helak olan şeytandan, Allahü teâlâya sığınırım, korunurum, yardım beklerim. Ona haykırır, feryat ederim de!) demektir.

Peygamberimiz “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki: (Hoca çocuğa, Besmele okur, çocuk da söyleyince, Allahü teâlâ, çocuğun ve anasının ve babasının ve hocasının Cehenneme girmemesi için senet yazdırır). Abdullah ibni Mesud “radıyallâhu anh” diyor ki (Cehennemde azap yapan 19 melekten kurtulmak isteyen, Besmele okusun! Besmele,19 harftir). Levh-i mahfuzda, ilk yazılan, Besmeledir. Adem’e “aleyhisselâm” ilk gelen, Besmeledir. Müminler, Besmele yardımı ile Sırattan geçer. Cennet davetiyesinin imzası Besmeledir. Besmele için miftah-ı genc-i kadîm (kadim olan hazinenin anahtarı) ifadesi kullanılmaktadır.

İşte budur, miftah-ı genc-i kadîm;
Bismillâhirrahmânirrahîm.

Besmelenin mânâsı: (Her var olana, onu yaratmakla iyilik etmiş ve varlıkta durdurmakla, yok olmaktan korumakla iyilik etmiş olan Allahü teâlânın yardımı ile. Arifler, Onu ilah olarak tanıdı. Âlemler, Onun merhameti ile rızk buldu. Günah işliyenler, Onun rahmeti ile Cehennemden kurtuldu) demektir. Allahü teâlâ, Kurân-ı Kerîme bu üç ismi ile başladı. Çünkü, insanın üç hâli vardır. Dünya, kabir ve ahiret halleri. İnsan, Allahü teâlâya ibâdet ederse, dünyada işlerini kolaylaştırır. Kabirde ona acır, ahirette günahlarını affeder.

Benzer Suallerin Cevapları İçin Tıklayınız

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler