Sual: Namaz nasıl kılınır?

Cevap: Namaz, Allahü teâlânın emridir. Allahü teâlâ, Kurân-ı kerimde yüzden çok yerde “Namazı kılınız!” buyurmaktadır. Akıllı olan ve büluğ çağına giren her müslümanın, her gün 5 kere namaz kılması, Kurân-ı kerimde ve hadis-i şeriflerde emredilmiştir.

Rûm sûresi 17. ve 18. âyet-i kerimelerinde meâlen: (Akşam ve sabah vakitlerinde Allahı tesbih edin. Göklerde ve yeryüzünde olanların yaptıkları ve ikindi ve öğle vakitlerinde yapılan hamdler, Allahü teâlâ içindir) buyuruldu. Bakara sûresi 239. âyetinde meâlen, (Namazları ve ikindi namazını koruyun!)  [Yani namazları devamlı kılın!]) buyuruldu. Âyet-i kerimede geçen tesbih ve hamdin, namaz demek olduğu tefsir kitaplarında bildirilmiştir. Hûd sûresi 114. âyetinde meâlen, (Gündüzün 2 tarafında  [öğle ve ikindi vakitlerinde] ve geceye yakın 3 vakitte [akşam, yatsı ve sabah vakitlerinde] gereği üzere namaz kıl! Doğrusu bu Hasenât,  [beş vakit namazın sevabı, küçük] günahları mahveder. Bu, ibretle düşünenlere bir nasihattir) buyuruluyor.

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm buyurdu ki: (Allahü teâlâ kullarına her gün 5 kere namaz kılmayı farz etti. Güzel abdest alıp, bu 5 namazı vakitlerinde kılan ve rüku ve secdelerini iyi yapanları, Allahü teâlâ afv ve mağfiret eder).

 5 vakit namaz, 40 rekat eder. Bunlardan 17 rekatı farzdır. 3 rekatı vâciptir. 20 rekatı de sünnettir. Şöyle ki;

1) Sabah namazı:  4 rekattir. Önce, 2 rekat sünneti, sonra 2 rekat da farzı kılınır. Bu sünnet, çok kuvvetlidir. Vâcip diyenler de vardır.

2) Öğle namazı:  10 rekattir. Önce, 4 rekat ilk sünneti, sonra 4 rekat farzı, farzdan sonra da 2 rekat son sünneti kılınır.

3) İkindi namazı:  8 rekattir. Önce, 4 rekat sünneti, sonra 4 rekat farzı kılınır.

4) Akşam namazı:  5 rekattir. Önce 3 rekat farzı, sonra  2 rekat sünneti kılınır.

5) Yatsı namazı:  13 rekattir. Önce, 4 rekat sünneti, sonra 4 rekat farzı, sonra 2 rekat son sünneti, bundan sonra da 3 rekat (Vitir namazı)  kılınır.

İkindi ve yatsının ilk sünnetleri (Gayr-ı müekkede) dir. Bunların 2. rekatlerinde otururken, (Ettehiyyâtü) den sonra (Allahümme salli)  ve sonra, (Allahümme bârik) duaları sonuna kadar okunur. Ayağa kalkınca, 3. rekatte, önce Besmele çekmeden, (Sübhâneke) okunur. Halbuki öğle namazının ilk sünneti (Müekked) dir. Yani, kuvvetle emrolunmuştur. Sevabı daha çoktur. 1. oturuşta, farzlarda olduğu gibi, yalnız (Ettehiyyâtü) okunup, sonra 3. rekat için, hemen ayağa kalkılır. Kalkınca, önce Besmele çekip, doğruca (Fâtiha) okunur.

Öğlenin ve yatsının farzından sonra 4 rekat ve akşamın farzından sonra 6 rekat daha kılmak müstehaptır, çok sevaptır. Hepsini bir selam ile veya 2 rekatte birer selam ile kılabilir. Her iki şekilde de, ilk 2 rekatleri, son sünnetler yerine sayılır. Bu müstehap namazları, son sünnetlerden sonra ayrıca kılmak da olur.

Birinci rekat namaza durunca, diğer rekatler ayağa kalkınca başlar ve tekrar ayağa kalkıncaya kadar devam eder. Son rekat ise, selam verinceye kadar devam eder. Çift rekatlerde 2. secdeden sonra oturulur.

Her bir rekatte namazın farzları, vâcipleri, sünnetleri, müfsitleri ve mekruhları vardır.

Tavsiye yazı –> Namazın Farzları Nelerdir?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment