NAMAZIN VACİBLERİ:  Hanefi mezhebinde, namazın vâcipleri: İmamın arkasında, Sübhânekeden gayri bir şey okumamak. İmam ve yalnız kılan, farzların 2 rekatinde ve sair namazların her rekatinde birer kere Fâtiha-i şerife okumak. 4 ve 3 rekatli farzların, 2 evvelki rekatlerinde ve sair namazların her rekatinde, zamm-ı sûre okumak. 3 ve 4 rekatli farzlarda, Fâtiha-i şerifeyi, iki evvelki rekatlerde tahsis etmek. Bir farzdan bir farza intikal etmek. Fâtiha-i şerifeyi, sureden evvel okumak. Kade-i ulada oturmak. Secdeleri birbiri arkasından yapmak. Kade-i ahirede tehiyyat okumak. Selam lafzı ile namazdan çıkmak. Salât-i vitirde kunut duâsını okumak. Bayram namazını kılarken, zaid olan tekbirleri almak. İhfa ile okunacak yerde ihfa ile okumak. Cehr ile okunacak yerde, cehr ile okumak. Tadil-i erkan ile kılmak. Namazda okursa, yahut imamından işitirse, tilâvet secdesini etmek. Secde-i sehv etmek. 4 rekat olan farzlarda, kade-i ulada tehiyyat okuduktan sonra, eğlenmeyip kalkmak. Her hâlde imama tabi olmak. Özrü yok ise, bir kavle göre, farzları cemaat ile kılmak. Kurban bayramının arefesinin sabah namazından, 4. günün ikindi namazına kadar, 23 farz namazın akabinde, (tekbir-i teşrik) okumak.

NAMAZIN SÜNNETLERİ:  Hanefi mezhebinde, namazın sünnetleri:

İftitah tekbirinde ve vitirin kunut tekbirinde, erkekler ellerini kulaklarının yumuşağına, kadınlar omuz beraberine kaldırmak. İftitah ve kunut tekbirlerinde, avuçlarını kıbleye teveccüh ettirmek. Kıyamda sağ elin baş ve ince parmaklarını sol elin bileğine bağlamak. Kadınlar, sağ elini sol elinin üzerine koymak. Erler göbeğinin altına ve avretler göğsü beraberinde bağlamak. Her namazın evvelki rekatinde -imam olsun, cemaat olsun, yalnız olsun- (Sübhâneke) okumak. İmam ve yalnız kılan, her evvelki rekatte, Sübhânekeden sonra, Euzü ve Besmele okumak. Kezalik imam ve yalnız kılan, cümle rekatlerde, Fâtiha-i şerifenin evvelinde, Besmele-i şerife okumak. İmam (Veled- dallin) dedikte, imam ve cemaat ve yalnız kılan, kendisi Fâtiha-i şerifeyi bitirdikte, -yavaşca- [âmin] demek. Kıyamdan rükua inerken tekbir almak. Rükuda ellerini dizlerinin üzerine koyup, parmaklarını açmak. Rükuda 3 kere (Sübhane rabbiyel’azim) demek. Rükuda beli ile başı bir hizada olmak. İmam ve yalnız kılan, rükudan kalkarken, (Semi’allahü limen hamideh) demek. Cemaat ile ve yalnız kılan, rükudan kalktıktan sonra, (Rabbena lekelhamd) demek. Kıyamdan secdeye inerken, (Allahü ekber) demek. Secdede 3 kere (Sübhane rabbiyelala) demek. Birinci secdeden kalkarken, (Allahü ekber) demek. İnerken, (Allahü ekber) demek. Secdede, el parmaklarını bitiştirmek. Erler secdede dizlerini yere koyup, uyluklarını karnından ayırmak ve hatunlar uyluklarını karnına yapıştırmak. İkinci secdeden kalkarken, (Allahü ekber) demek. Erkekler, sağ ayağını dikip, sol ayağının üzerine oturmak. Kade-i ahirede, salavat duâsını okumak. Sağına ve soluna selam verirken, baş çevirmek. Tehiyyatta, elleri dizlerinin ucuna beraber tutup, parmaklarını kendi haline bırakmak. Secdede ellerini ve ayak parmaklarını kıbleye çevirmek. Secdeye vardıkta, ellerini kulaklarının hizasında tutmak. 7 aza üzerine, secde kılmak. 4 rekat olan farzların son 2 rekatlerinde yalnız Fâtiha-i şerife okumak. Sünnet-i şerife üzere, ezan-ı Muhammedi okumak. Cemaat ile olsun veya yalnız olsun, farzlarda erkekler ikâmet eylemek.

NAMAZIN MÜSTEHAPLARI:  Hanefi mezhebinde, namazın müstehapları:

Müezzin ikâmetinde (Haye alessalah)  dediği zaman, cemaat eğlenmeyip kalkmak. İftitah ve vitrin kunut tekbirlerinde, erkekler baş parmağını kulaklarının yumuşağına dokundurmak. Kıyamda, ellerini bağladıkta, bileğini pekçe tutmak. Kıyamda, secde yerine bakmak. Rükuda ve secdede, ya 5, ya 7 kere tesbih etmek. Rükuda ayakları üzerine bakmak. Rükuda ayakları bitiştirmek. Kıyama kalkınca, sol ayağı sağ ayaktan tekrar açmak. Alnından önce, burnunu yere koymak. Secdede burnunun iki yanına bakmak. Selam verirken, omuz başına nazar etmek. İmamın solunda bulunan kimse, selam verirken, imama ve hafaza meleklerine ve cemaate niyet etmek. İmamın sağında olan kimse, hafaza meleklerine ve cemaate niyet etmek. Sağında ve solunda kimse yok ise, ancak hafaza meleklerine niyet etmek. Namaz içinde terini silmemek. Öksürüğü terketmek. Esnemeyi terketmek. Tehiyyatta oturdukta uylukları üzerine bakmak. İmam namazdan sonra yüzünü cemaate döndürmek.

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler