Sual: Müslümanlara beddua etmek caiz midir?

Cevap: Müslümana beddua etmek, ahlak kitaplarında kötü huylar arasında zikredilmektedir. Hadis-i şerifte, “Kendinize, evladınıza, kötü duâ etmeyiniz. Allahın kaderine razı olunuz. Nimetlerini arttırması için duâ ediniz” ve “Ananın, babanın çocuğuna olan ve mazlumun, zalime olan bedduaları, reddolunmaz” buyuruldu. Bir müslümanın kâfir olması için duâ edenin kendisi kâfir olur. Bir zalimin, kâfir olarak ölerek, sonsuz azap çekmesini istemek, küfür olmaz. Musa aleyhisselâmın böyle duâ ettiği, Kur’ân-ı Kerîmde bildirilmiştir. İmam-ı Âzam Ebû Hanîfe, başkasının kâfir olmasını istemek, küfür olur buyurdu. Zalimden başkasına beddua etmek haramdır. Zalime, zulmü kadar beddua etmek caiz olur. Caiz olan bir şeyin miktarı, özrün miktarı kadar olur. Zalime de beddua etmemek, sabır etmek ve hatta, affetmek daha iyidir. Zimmiye ve herhangi bir kâfire, Allah ömür versin demek, caiz değildir. Müslüman olması için veya cizye vererek müslümanların kuvvetlenmesi için, böyle duâ etmek, caiz olur. Kâfire saygı ile selam veren, kâfir olur. Kâfire saygı bildiren bir söz söylemek, mesela üstadım demek, küfür olur.

 

Sual: Peygamber Efendimiz beddua ve lanet etmiş midir?

Cevap: İhtiyaç oldukça ve hak edene beddua ettiği vâkidir. Mesela Hendek Harbi’nde düşmana beddua etmiştir. Hadis-i şerif kitaplarında umumi ve hususi bedduaları mevcuttur. Etmeyip, Tâif’de olduğu gibi hayır dua ile andığı da olmuştur. Zulme uğrayan kimsenin, zâlime beddua etmesi câizdir.

 

Tavsiye Yazı –> Şeytanın Hileleri Nelerdir?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler