Sual: Bayram günlerinde neleri yapmak sünnettir? Bu günü nasıl değerlendirmek lazımdır?

Cevap: Nimet-i İslam kitabında diyor ki “Bayram günleri şunları yapmak sünnettir: Erken kalkmak, gusül abdesti almak, misvak ile dişleri temizlemek, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, Fıtra bayramı namazından önce tatlı yemek, hurma yemek. Tek adette yemek. Kurban kesen, o gün ilk olarak kurban eti yemek. Sabah namazını mahalle mescidinde kılıp, bayram namazı için, büyük camie gitmek. O gün yüzük takmak, camiye erken ve yürüyerek gitmek. Bayram tekbîrlerini, Fıtır bayrâmında sessiz, Kurban bayrâmında cehren söylemek. Dönüşte, başka yoldan gelmek. Çünkü, ibâdet yapılan yerler ve ibâdet için gidip gelinen yollar, kıyamet günü şahadet edeceklerdir. Müminleri güler yüzle ve (Selamün aleyküm) diyerek karşılamak. Fakirlere çok sadaka, [İslamiyeti doğru olarak yaymak için çalışanlara yardım] yapmak. Sadaka-i fıtrı, bayram namazından önce vermek”.

Dargın olanları barıştırmak, akrabayı ve din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek de sünnettir. Erkeklerin kabirleri ziyaret etmeleri de sünnettir.

Hadis-i şerifte “İnsanlar, kendilerine iyilik edenleri sever” ve “Hediyeleşiniz, sevişirsiniz” buyuruldu. Hediyenin en kıymetlisi, en faydalısı, güler yüz, tatlı dildir. Bidat sahiplerinden başka herkese, dosta ve düşmana, müslümana ve gayrimüslime dâima güler yüz, tatlı dil göstermelidir. Kimse ile münakaşa etmemelidir. Münakaşa, dostluğu giderir. Düşmanlığı arttırır. Kimseye kızmamalıdır. Hadis-i şerifte “Gazap etme!”, kızma buyuruldu.

 

Kaynak: Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye

Tavsiye Yazı —> Bayram namazları nasıl kılınır?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler