Sual: Çocuğun nafakası kime aittir?
Cevap: Fakir çocuğun nafakasını yalnız babası verir. Babası fakir ise, babasına ödetmek üzere, zengin olan annesi verir. Annesi de fakir ise, zengin olan dedesi verir. Çocuk zengin ise, kendi malından nafakalanır. Malı olmayan yetimin annesi, dayısı ve amca çocukları zengin olsalar, nafakasını anası verir. Babası gaib, annesi fakir, amcası zengin olan çocuğun nafakasını amcası verir. Yakın asabe gaib veya fakir olunca, uzak olanı verir. Anneden başkası, çocuğa verdiği nafakayı babasından isteyemez. Annesi, çocuğunu emzirmeye zorlanamaz. Para ile emzirecek başka kadın bulunamazsa, ananın emzirmesi vâcib olur. Anneye ücret verilmez. Boşanan anneyi, iddetten sonra, para ile süt anası tutmak câiz olur. Anne ücret ile yabancı kadın parasız emzirmek istese, çocuk yabancıya emzirtilir.
Erkek çocuğa, baliğ oluncaya kadar nafaka verilir. Kız çocuklara evleninceye kadar ve baliğ olan hasta oğula iyi oluncaya kadar babası bakar. Bunlar zengin ise, kendi malları ile nafakalanırlar. Veled-i zinaya babası nafaka vermez.
(Lakit), geçim sıkıntısı veya namus korkusu ile terkedilmiş çocuk demektir. Çocuğu terk etmek günah, görünce alıp ölümden kurtarmak şehirde sünnet, tenha yerde ise farzdır. Kuyuya düşecek amayı kurtarmak da böyledir. Darülislamda bulunan çocuk, hür ve mümin olur. Nafakası ve sultan nikahını yapınca mehir parası çocuğun malından veya akrabasından alınır. Bunlar yoksa, Beytülmal verir. Çocuğu başkası bundan zorla alamaz. Benim çocuğumdur diyen bir adamın sözü kabul edilir. Kadın söylerse, 2 şahit istenir. İlim öğretilir. Sonra sanata verilir. Bulunduğu yerin mülki amirinden izin almadan sünnet ettirilemez ve malı satılamaz ve izinsiz yapılan masraflar, çocuğa teberru, yani hediye olur.
Tavsiye yazı –> Bir Üniversiteliye Cevap (Seyyid Abdülhakim Arvasi)