Sual: Dini nikahı imamların veya başka din görevlilerinin yapması şart mıdır?

Cevap: Âdem aleyhisselâmdan beri yalnız nikah ibadeti devam etmiş, kaldırılmamıştır. Her ibadet gibi, nikahın da, sahih olması için, nikah yaparken niyet etmek lazımdır. Yani, nikahlanacakların, Allahü teâlânın emri ile sevgili Peygamberimizin sünnetine uyarak nikah yapıyorum, diyerek kalbinden geçirmeleri lazımdır. İslam nikahını imamın, din görevlisinin yapması şart değildir. Din bilgisi olan, namaz kılan, salih kimseler yapar. Dinsizler, mezhepsizler, İslam nikahına; imam nikahı diyerek alay ediyorlar. Belediye nikahı yapılınca imam nikahına lüzum yok diyorlar. İmam nikahı yapmak yasaktır, suçtur diyerek müslümanları aldatıyorlar. Halbuki İslam nikahı yapmak yasak değildir, suç değildir. Belediyede evlenme işlemi yaptırmamak suçtur. (İslam nikahına lüzum yoktur. Kuranda yazılı değildir) gibi sözlerle nikahı inkar eden, inanmadığı için yapmayan ve yaptırmayan kâfir olur, imanı gider. İslamın 5 şartından birini inkar etmiş gibi olur. Evlenecek erkeğin ve kızın müslüman olmaları lazımdır. Bu şart, İslam nikahının sahih olabilmesi için lazım olan şartların en mühimmidir. Bunun için, nikah yapmadan önce, şüphe olunan erkeğe ve kıza imanın altı şartını ve İslamın 5 şartını sormalı, bilmiyorlarsa öğretmeli, ezberden okutmalı ve Kelime-i şehâdet okumalıdırlar. Tecdid-i iman ettirmeli, bundan sonra nikah yapmalıdır. Şahitlerin de, böyle şüphesiz imanlı olmaları lazımdır. İslam nikahı zevc ile zevce arasında muhabbete, mesut yaşamalarına sebep olur. Evlatlarının ve torunlarının da müslüman ve salih olmalarını ve dünyada ve ahirette mesut olmalarını, rahat etmelerini isteyen her müslümanın, nikaha çok ehemmiyet vermesi lazımdır.

Sual: Belediyede kıyılan nikah, dini nikah yerine geçer mi?

Cevap: İslam nikahı ile evlenme memurunun yaptığı evlenme işlerini birbirine karıştırmamalıdır. İslam nikahı yapmak, Allahü teâlânın emridir. Evlenme işlemini yaptırmak da, kanunun emridir. İkisinin ismi de, şartları da başkadır. İslam nikahı yapmamak büyük günahtır. Evlenme işlemini yaptırmamak da suçtur. Bu suçu yapan habs olunur. Müslümanın günah işlememesi ve kanunun suç saydığı şeyden sakınması lazımdır. Kanuna uymamak, cezaya, zarara sebep olur ve fitneye yol açar. Bunlar ise haramdır. Evlenme işlemi yaptırmak, dinimizde yasak değildir. Kanun da, İslam nikahını yasak etmemiştir. Osmanlılar zamanında da, her ikisi yapılırdı. 1298 [m. 1880] senesinde çıkarılan kararnamede, “Münakehat ve tevellüdat ve vefiyat, Belediyeye kayd ettirilecektir” yazılıdır. Evlenmek için şeri mahkemelerden izin almayanların nikahını kıyan imamlara verilecek cezaları bildiren Şurayı devlet mazbatası, (Ceride-i muhakim)in 2434. sayfasında yazılıdır. Bunun için, şimdi de, evlenmek isteyen müslüman, önce belediyeye giderek kanunun emrettiği evlenme işlemini yaptırmalı, sonra İslam nikahını yapmalıdır.

Tavsiye Yazı –>  Sünnet üzere dini nikah nasıl kıyılır?

Tavsiye Yazı –> Din nedir? Niçin lazımdır?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler