Sual: Nasr suresindeki tecvid kaideleri nelerdir?

Cevap: Nasr suresindeki tecvid kaideleri sırası ile şunlardır:

اِذَا جَٓاءَ نَصْرُ اللّٰهِ وَالْفَتْحُۙ

– “İzâ” derken -zel harfinden sonra med harflerinden -elif geldiği için meddi tabii vardır.

– “Câe” derken med harfi olan -elif’ten sonra sebeb-i med olan -hemze geldiği için ve bunlar aynı kelimede olduğu için meddi muttasıl vardır.

– “Nasrullâhi” derken -ra harfi harekesi ötre olduğu için hükmür-ra gereği kalın okunur. Allah lafzı celalinden önceki harfin harekesi ötre olduğu için -lam harfi kalın okunur. Yine -lam harfinden sonra harfi medden -elif olduğu için meddi tabii vardır.

– “ve’l-feth” derken -fe harfi kameri harflerden olduğu için izhar-ı kameriyye vardır.

وَرَاَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ ف۪ي د۪ينِ اللّٰهِ اَفْوَاجًاۙ

– “Veraeytennase” derken -ra harfinin harekesi üstün olduğu için hükmür-ra gereği kalın okunur. “en-nase” derken -nun harfi şemsi harflerden olduğu için idgam-ı şemsiyye vardır. -Nun harfinin üstünde şedde olduğu için idgam-ı misleyn meal gunne olur. Yine -nun harfinden sonra med harflerinden -elif geldiği için meddi tabii vardır.

– “Yedhulûne” derken -lam harfinden sonra med harflerinden -vav olduğu için meddi tabii vardır.

– “Fî” derken -fe harfinden sonra med harflerinden -ya geldiği için meddi tabii vardır.

– “Dînillâhi” derken lafzatullahtan (Allah lafzı celalinden) önceki harf esreli olduğu için -lam harfi ince okunur. -Dal harfinden sonra ve Allah lafzı celalini söylerken -lam harfinden sonra meddi tabii vardır.

– “Efvâcâ” derken -vav harfinden sonra med harflerinden -elif bulunduğu için meddi tabii vardır. -Cim harfinde ise eğer durulursa meddi ıvaz olur. Aynı meddi tabiide olduğu gibi 1 elif uzatılır. (Durulmazsa tenvinden sonra ihfa harflerinden -fe geldiği için ihfa yapılır.)

فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَاسْتَغْفِرْهُۜ اِنَّهُ كَانَ تَوَّابًا

– “Bihamdi” derken sakin mim‘den sonra -dal harfi geldiği için sakin mim’in izharı vardır.

– “İnnehû” derken şeddeli -nun harfi olduğu için idgam-ı misleyn meal gunne vardır. Hu zamirinde de kendinden önceki harf harekeli olduğu için med yapılır.

– “Kâne” derken -kef harfinden sonra harf-i medden -elif geldiği için meddi tabii vardır.

– “Tevvâbâ” derken hem -vav harfinde meddi tabii yapılır. Sonda -be harfinde ise meddi ıvaz vardır. Aynı meddi tabiideki gibi 1 elif uzatılır.

Tavsiye Yazı –> Peygamberimizin Yüzüğünde Ne Yazıyordu?

Tavsiye Yazı –> Bir İhtiyar Müslümanın Kızına Nasihati

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler