Sual: Tavşan eti yemek caiz midir?
Cevap: Bedâyı kitabında diyor ki “Abdullah ibni Abbas buyurdu ki Resûlullahın yanında oturuyorduk. Bir köylü, tavşan kebabı hediye getirdi. Bize, (Yiyiniz!) buyurdu. Muhammed bin Safvan “radıyallahü teâlâ anhüma” dedi ki iki tavşan yakaladım, kestim. Resûlullaha sordum. İkisini de yememi emir buyurdu”.
Kitabü’l-irşad’da sâhibi diyor ki “Tavşan kanı, kelef denilen yüzdeki çillere ve Behak denilen esmer lekelere ve Beras, yani abraş denilen beyaz lekelere iyi gelmektedir. Kanı bu lekelere sürülür. Tavşan beyni yemek, hastalıklardan sonra hâsıl olan titremeye iyi gelir. Çocukların diş etlerine sürülünce, diş gelmesine yardım eder. Tavşan yavrusunu kesip midesinden çıkan (Enfiha) denilen sıvı, sirke ile karıştırılıp üç gün öğleden sonra kadın içince, hamile kalmasını önler ve sara illetine ve zehirlenmelere karşı iyi gelir”.
Mülteka kitabında diyor ki “Tavşan yemek helaldir. Mekruh değildir”. Mecmaul-enhür bunu açıklarken “Tavşan yemek helaldir. Çünkü, Peygamber efendimize tavşan eti kebabı hediye getirdiler. Ashâbına, (Bunu yiyiniz!) buyurdu,” diyor. Dürrü’l-münteka kitabında, “Tavşan eti yemek helaldir. Çünkü, tavşan yırtıcı hayvan değildir” buyuruyor.
Kuduri kitabı, her çeşit tavşan eti yemek helaldir, diyor. Cevhere bunu şerh ederken, “Tavşan etini yemek helaldir. Çünkü tavşan yırtıcı hayvan değildir ve leş yemez. Tavşan, geyik gibidir” diyor.
Şam kadısı Mevlana Abdülhalim efendi, Dürer haşiyesinde buyuruyor ki “Erneb, yani tavşan etinin mubah olduğu söz birliği ile bildirilmiştir. Çünkü tavşan yırtıcı hayvan değildir ve leş yemez. Geyik gibidir. Ot yer. Fıkıh kitapları, tavşanın helal olduğunu açıkça yazıyorlar. Böylece, haram diyenleri reddediyorlar.”
Görülüyor ki tavşan etini yemek, söz birliği ile helaldir. Hiçbir İslam alimi, tavşan etine haram, hatta mekruh bile dememiştir.
Tavsiye Yazı —> Kola İçmek Caiz Mi?