Sual: Zehir nedir? Neye zehir denir?

Cevap: Umumî bir zehir tarifi yapılamaz. Keçi, 20 gram morfin yiyip, sıçramasına devam eder. Şu hâlde morfin zehir değil midir? Ada tavşanları zevkle belladon yer de müteessir olmaz. Tuz ruhu zehir olamaz. Zira midelerimiz bizzat bunu yapıyor ve hiçbir zararı olmuyor. Zehirli ve faydalı cisimlerin tam tarifini yapmak çok güçtür. Zira:

a) Zehir, bunu alan canlının nev’ine tâbidir. Keçiye zehir olmayan morfin, insan için zehirdir.

b) Zehir, aynı nev’e mensub canlıların şahsiyetine de tâbidir. Babaya zararsız olan sigara, 3 yaşındaki çocuğunu öldürür.

c) Zehir, alışmaya da tâbidir; alışmış bir ihtiyara dokunmayan sigara miktarı, ilk defa içen ihtiyarı öldürebilir.

d) Zehir, alınan miktara tâbidir. Her cismin bir dayanabilecek miktarı vardır. Ancak bu miktardan fazlası zehirdir. En şiddetli zehir bildiğimiz siyanürlerin kanda dolaşan miktarı zehirlemez. Mideye doldurulan 5 litre su ise, insanı öldüren zehirdir. Hatta yeni doğan bir nevzad için, bir bardak su zehirdir.

e) Zehir, zamana da tâbidir. Sabah aç karna içilen bir büyük sigaranın zehir tesiri, öğle yemeğinden sonra içilen aynı sigaranın tesirinin 10 katıdır.

f) Zehir, beraber alındığı diğer maddelere de tâbidir. Aynı miktar kafeini hâvi çay ve kahvenin tesirleri başka başkadır. Aynı sûretle, aynı miktarda ispirtoyu hâvi Absent ile şarabın zehir tesirleri farklıdır.

Bu 6 misal, daha başka türlü 6×6 kadar çoğaltılabilir. Lakin, zehrin tarifinin güçlüğünü anlatmaya bu kadarı da yetişir.

Sual: Toksin ve antitoksin nedir?

Cevap: Mikroplar insanlara çeşitli yoldan zarar verir. İnsanı bir eve benzetirsek, tüberküloz basilleri, bu evin duvarlarını yıkar. Difteri basili, açık bırakılmış hava gazı musluğuna benzer. Bu basilin kendi bir şey yapmaz. Bademciklerde oturup, beyaz ve kırmızı kana Toxin dediğimiz bir zehir gönderir. Bu zehr, kalp ve böbrekleri bozar. Tetanoz basili de, ufak bir yara üzerinde usluca oturup, vücuda tetanoz toksini gönderir. Bu toksin, en kuvvetli zehirlerden olan Strikninden 200 defa tesirli olup 1 gramı, 20 milyon fareyi veya 4.000 insanı öldürür. Vücuda yayılan bu toksin, mırdar iliği zehirliyerek, insan gerile gerile ölür.

Vücudumuz, içeri giren her yabancı maddeye karşı bir koruyucu madde (Antikor) husule getirip, bununla kimyaca birleştirerek, zararsız hâle sokmaya çalışır. İçeri bir toksin girince, antitoksinler meydana gelerek, yeniden gelecek toksinlerle birleşirler. Kızıl, kızamık ve su çiçeğine karşı meydana gelen antitoksinler, kanda daimi kalıp, insan 2. defa bu hastalıklara yakalanmaz. Nezle, grip, difteri ve başka hastalıkların antitoksinleri ise, zamanla vücuttan dışarı atılır.

Düşmanı mikropla yenmek, II. cihan harbinde düşünüldü. Mikrop silahları ve koruma vasıtaları üzerinde çalışıldı. Yer küremiz etrafında dönen suni peykleri mahreklerine oturtan büyük füzeler gibi birkaç roketle, mesela, İngiltere’ye saçılacak mikropların, kısa bir zamanda İngiliz milletinin 3’te 1’ini harp edemez hâle getireceği hesaplanmaktadır. Bu füzelerde, mikrop yüklü tüyler bulunacak, bu tüyler havada dağılıp, çok geniş sahaya, sari hastalık mikropları saçacaktır. Bugün, mikrop silahları üzerinde, çok çalışılmaktadır.

Tavsiye Yazı –> İsraf ve çeşitleri

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler