Sual: Abdesti bozan şeyler nelerdir?

Cevap: 7 şey abdesti bozar ki, şunlardır:

1) Önden ve arkadan çıkan şeyler:

a) Büyük ve küçük abdest bozmak ve yel kaçırmak.

b) İhtikan, ya’nî lâvman âletinin ucu ve insan parmağı, arkadan sokup çıkarılınca, etrâfı yaş ise bozar. Kuru ise, yine abdesti tâzelemek iyi olur.

c) Erkeklerin ve kadınların idrâr kaçırmamak için önlerine koydukları pamuk fitilin dışarda kalan kısmı ıslanınca bozulur.

2) Ağızdan çıkan necs şeyler:

a) Kay, ağız dolusu olursa.

b) Tükürdüğünde, kan tükürükten çok olursa.

c) Mi’de ve ciğerden gelen sıvı kan, İmâm-ı a’zama göre az olsa dahî abdesti bozar.

d) Kulağa damlatılan yağ, ağızdan çıkarsa, abdest bozulur.

3) Deriden çıkanlar:

a) Kan, cerâhat ve sarı su yalnız olarak çıkarsa.

b) Çiçek hastasından ve herhangi bir çıbandan çıkan kan, sarı su, gusül abdestinde yıkanması lâzım olan yere yayılırsa, meselâ, burundan gelen kan, kemikleri geçerse, kulaktan gelen, kulak deliğinden çıkarsa.

c) Çıban ve yaradaki kanı, sarı suyu, pamukla emerse.

d) Misvâk ve kürdan üzerindeki kan ağza bulaşmış ise.

e) Kulak, göbek ve memeden ağrı veyâ hastalık ile sıvı gelirse.

f) Sülük çok kan emerse, abdest bozulur.

4) Uyumak:

Yan yatarak veyâ dirseğine, yâhud birşeye dayanıp uyursa, abdest bozulur.

5) Bayılmak, deli olmak, sar’a tutmak veyâ yürürken sallanacak kadar sarhoş olmak, abdesti bozar.

6) Rükü’ ve secdeleri olan namâzda kahkaha ile gülmek, namâzı da, abdesti de bozar. Fakat, çocuğun bozulmaz. Namâzda tebessüm, namâzı da, abdesti de bozmaz. Yanındakiler işitirse (Kahkaha) denir. Kendi de işitmezse, (Tebessüm) denir.

7) Mübâşeret-i fâhişe, yanî çıplak olarak çirkin yerlerini sürtünmek, erkeğin de kadının da abdestini bozar.

Abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabûl edilir. abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması lâzım olur.

Saç, sakal, bıyık, tırnak kesmek abdesti bozmaz. Kesilen yerleri yıkamak lazım olmaz. (Fıkıh-i Gidani)nin fârisî şerhinde diyor ki (Tırnak kesince, abdest bozulmaz. Elleri yıkamak müstehab olur). Yara kabuğunun düşmesi ile de bozulmaz.

Abdest alırken, deri üzerindeki yarık yıkanır. Su değdiremezse, mesheder. Meshedemezse, terk olunur. Ayağındaki yarığa merhem sürmüş ise, merhemin üstünü yıkar. Yıkamak yaraya zarar verirse, mesheder. Yıkadıktan sonra merhem düşerse, altı iyi olmuş ise, altını yıkar. İyi olmamış ise, yıkamaz. 2 elinde yarık, yara olup su zarar verirse teyemmüm eder. Bir eli sağlam ise, bunun ile abdest alır. Eli dirsekten, ayağı topuktan kesilmiş ise, kesik yeri yıkar.

(Halebi-i kebir)de diyor ki (Abdest aldığını bilip, sonra bozulduğunda şüphe ederse, abdesti var kabul edilir. Abdesti bozulduğunu bilip, sonra abdest aldığında şüphe ederse, abdest alması lazım olur. Abdest arasında, bazı yerini yıkadığında şüphe ederse, orasını yıkar. Abdest aldıktan sonra şüphe ederse, yıkamak lazım değildir. Abdest aldıktan sonra, üzerinde yaşlık gören, idrar mı, su mu şüphe etse, ilk olarak başına geldi ise, yeniden abdest alır. Birkaç defa, böyle şüphe etti ise, şeytanın vesvesesi olduğu anlaşılır ve abdesti tazelemez. Vesveseyi önlemek için, abdest aldıktan sonra, donuna, peştemalına su serpilmesi (Kimyâ-yı saadet)de de yazılıdır. Veya nebati pamuk kullanmalıdır. Kab, kacak, elbise, bedenin, suyun, kuyunun, havuzun ve câhillerin, kâfirlerin hazırladığı yağ, ekmek, elbise, yemek ve sairenin pis olmasında şüphe etse, temiz kabul edilir.)

Kurân-ı Kerîmi abdestsiz tutmak haramdır. Ezberden okumak câizdir. Yatağa abdestli girmek sünnettir. (Şirat-ül-İslam) şerhinde diyor ki (Kurân-ı Kerîmi yatakta, yatarak ezberden abdestsiz okumak câizdir ve sevaptır. Fakat, başını yorgandan dışarı çıkarmalı ve bacakları bitiştirmelidir.)

Vedi, mezi çıkınca 4 mezhepte de abdest bozulur. Hanbelide gusül abdesti de lazım olur. (İnaye). Cünüp ve hayzlı olarak camie girmek haramdır. Abdestsiz girmek mekruhtur. (Dürer Gurer). Önden, arkadan çıkarak abdesti bozanlar, hastalıkla çıkar, sızarsa ve abdest almakta, şiddetli soğuk, hastalık, ihtiyarlık gibi sebeplerle, haraç [güçlük] olursa, Malikide abdest bozulmaz.

(Kitabürrahme)de diyor ki (Devamlı idrar kaçırmaya (silis-ül-bevl) denir. Bundan korunmak için, bir kaba 1 fincan nohud ve 2 fincan sirke konur. 3 gün sonra, her gün 3 kere 3’er nohud yenir ve 1’er çay kaşığı sirke içilir. Yahut, 1 kaşık yüzerlik tohmu ve zencefil ve tarçın ve karabiber, ince toz edilip karıştırılır. Sabah aç karna ve yatarken bir çay kaşığı toz, su ile yutulur.) 986 [m. 1578] da yazılmış olan türkçe (Menafi unnas) da, silis-ül-bevl için muhtelif ilaçlar vardır. Bunlardan biri, 2 dirhem günnük, 2 dirhem çörek otu, 4 dirhem bal ile karıştırıp, sabah akşam birer ceviz miktarı yenir. Günnük, bir ağaç zamkıdır. Sakız gibidir. Kokusundan belli olur.

Tavsiye Yazı –> Abdesti bozmayan şeyler nelerdir?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler