Üç maddeli kıymetli sözler:  Resûlullah “sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem” hazretleri buyurdular ki: (Bir kimse geçim darlığından şikayetci olduğu hâlde sabaha çıksa, Rabbinden şikayet etmiş gibi olur. Bir kimse dünya işi için üzülerek  [mahzun olduğu hâlde] sabaha çıksa, Allahü teâlâyı darıltmış olarak sabahlamış olur. Bir kimse tevadu etse bir zengine zenginliğinden ötürü, dininin üçte ikisi gider.)

Ebû Bekr “radıyallahü teâlâ anh” hazretleri buyurdu ki: (Üç şeye üç şey ile ulaşılmaz. Zenginliğe arzu ile erişilmez. Yiğitliğe boya ile [süslenmekle] erişilmez. Sıhhate devalar [ilaçlar] ile erişilmez.)

Ömer “radıyallahü teâlâ anh” hazretleri buyurdu ki: (İnsanlar ile güzel geçinmek aklın yarısıdır. Güzel sual sormak ilmin yarısıdır. Güzel tedbir maişetin yarısıdır.)

Osman “radıyallahü teâlâ anh” hazretleri buyurdu ki: (Bir kimse dünyayı terketse, Allahü tebareke ve teâlâ hazretleri o kimseyi sever. Bir kimse günahları terketse, melekler o kimseyi sever. Bir kimse, başka insanlardan tamaı kesse, insanlar onu sever.)

Ali “radıyallahü teâlâ anh” hazretleri buyurdu ki: (Dünya nimetlerinden nimet olmak cihetinden, İslam sana kifâyet eder. Dünya meşguliyetinden sana ibadet etmek, meşgul olmak cihetinden kifâyet eder. İbret almak cihetinden ölüm sana kifâyet eder.)

 

[ (Münebbihat)  kitabından tercüme olunmuştur. [Bu kitabı İbni Hacer Askalani yazmıştır.] O haberleri ve sözleri beyan ederken, evvela Resûlullah “sallallâhü teâlâ aleyhi ve sellem” hazretlerinin hadis-i şeriflerini nakleder. Sonra Çihar yar-i güzinin o hadis-i şerife muvafık tertibi ile her birinden bir eser (söz) nakleder.]

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler