Sual: Gusül abdesti almanın önemi ve faziletleri nelerdir?
Cevap: Namazın doğru olması için, abdestin ve guslün doğru olması lâzımdır. İbni Âbidin, Dürrü’l-muhtar şerhinde buyuruyor ki: “Cünüp olan her kadının ve erkeğin ve hayzdan ve nifastan kurtulan kadınların, namaz vaktinin sonuna o namazı kılacak kadar zaman kalınca, gusül abdesti alması farzdır”.
Farzları yapanlara çok sevap vardır. Yapmayanlara da, büyük günah vardır. Gunyetü’t-talibin kitabının bildirdiği hadis-i şerifte, Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyuruyor ki: “Gusül abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince [yani pekçok demektir] sevap verilir. O kadar günahı affolur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, Meleklere, bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, Cenâbetten gusül ediyor. Şahit olunuz ki bu kulumun günahlarını afv ve mağfiret ettim buyurur”.
Ey Oğul İlmihali’nin 91. sayfasında yazılı hadis-i şerifte, “Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü kirâmen katibin melekleri, cünüp gezen kimseden incinir” buyuruldu. Yine, aynı sayfada: İmâm-ı Gazâlî buyurdu ki bir kimse, rüyada bana dedi ki “Bir miktar zaman, cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim”. Zevacir ve Risale-i ünsiyye kitaplarındaki hadis-i şerifte, “Resim, köpek ve cünüp kimse bulunan eve rahmet melekleri girmez” buyuruldu. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok acı azap göreceği Zevacir’de yazılıdır. Öğle ezanından sonra cünüp olan, öğle namazını kılmamış ise, ikindi vaktine kadar; kılmış ise, akşam namazına kadar gusletmelidir. Yıkanamazsa, teyemmüm etmelidir. Hanefi mezhebinde guslün farzı 3’tür:
1) Ağzın hepsini iyice yıkamak. Ağız dolusu su içmekle de olur ise de, yutmak mekruhtur diyen de olmuştur.
2) Burnu yıkamak. Burundaki kuru kir altını ve ağızdaki çiğnenmiş ekmek altını yıkamazsa gusül sahih olmaz. Hanbeli mezhebinde, mazmaza ve istinşak, abdest alırken de, gusülde de farzdır.
3) Bedenin her yerini yıkamaktır. Bedenin, ıslatılmasında haraç olmayan yerlerini yıkamak farzdır.
Abdestin ve guslün vâcibleri yoktur. Guslün sünnetleri, abdestin sünnetleri gibidir. Yalnız gusülde, abdestteki sıra ile yıkamak, sünnet değildir. Müstehapları da, aynı olup yalnız, gusülde kıbleye dönülmez ve duâ okunmaz. Yalnız besmele çekilir ve kelime-i şehâdet söylenir. Havuzda, nehirde, denizde, yağmur altında ıslanan, ağzını ve burnunu da yıkasa, abdest ve gusül almış olur.
Tavsiye Yazı –> Namazı özürsüz terk etmenin günahı nedir?