Sual: Nazar değmesi hak mıdır? Korunmak için neler yapmak lazımdır?
Cevap: Nazar değmesi hakdır. Yanî, göz değmesi doğrudur. Bazı kimseler, birşeye bakıp, beğendiği zamân, gözlerinden çıkan şuâ’ zararlı olup cânlı ve cânsız, herşeyin bozulmasına sebeb oluyor. Bunun misâlleri çokdur. Fen, belki birgün, bu şuâ’ları ve tesîrlerini anlıyabilecekdir. nazarı değen kimse, hattâ herkes, beğendiği birşeyi görünce (Mâşâallah) demeli, ondan sonra o şeyi söylemelidir. Önce Mâşâallah deyince, nazar değmez. nazar değen veyâ korkan çocuk için, çöp yakıp etrâfında döndürerek tütsülemek veyâ ergimiş mumu başı üzerinde suya dökmek [ve kurşun dökmek] câiz olduğu, (Fetâvâ-yı Hindiyye)de yazılıdır. (Fâtiha, Âyet-el-kürsî ve E’ûzü bi-kelimâtillâhittâmmeti… okumak) hadîs-i şerîfde emredildiği (Teshîl) 76. sayfada yazılıdır. (Mevâhib)de ve (Medâric)de diyor ki, (İmâm-ı Mâlik’e göre “rahmetullahi teâlâ aleyh”, demirle, tuzla, iplik düğümlemekle ve mühr-i Süleymânla Rukye yapmak mekrûhdur).
(Rukye), okuyup üflemek veyâ üzerinde taşımak demektir. Âyet-i kerîme ile ve Resûlullahdan gelen duâlar ile Rukye yapmağa, (Ta’vîz) denir. Ta’vîz câizdir ve inanan, güvenen kimseye fâide verir. Ta’vîz yazılı muskayı [muşamba, naylon gibi su geçirmez şeylere] sarılı olarak cünübün taşıması ve halâya girilmesinin câiz olduğu (Halebî)de ve (Dürrü’l-muhtâr)da, tahâret bahsi sonunda [s. 119 da] yazılıdır.
Ma’nâsı bilinmiyen veyâ küfre sebeb olan rukyeyi okumağa, (Efsûn) denir. Bunu veyâ nazarlık denilen şeyleri kendi üzerinde taşımağa, (Temîme) denir. Muhabbet hâsıl etmek için yapılan rukyelere, (Tivele) denir. İbni Âbidîn 5. cild, 232 ve 275. sayfalarında ve (Mevâhib)de ve (Medâric)de yazılı hadîs-i şerîfde, (Temîme ve Tivele şirkdir) buyuruldu. İbni Âbidîn burada, nazar değmemek için tarlaya kemik, hayvan kafası koymak câiz olduğunu bildirmektedir. Bakan kimse, önce bunu görüp tarlayı sonra görür. Mâvi boncuk ve başka şeyleri bu niyet ile taşımanın (Temîme) olmayacağı, câiz olacağı buradan anlaşılmaktadır. Nazar değen kimseye şifâ için (Âyet-el-kürsî), (Fâtiha), (Mu’avvizeteyn) ve (Nûn sûresi)nin sonundaki 2 âyeti okumak muhakkak iyi geldiği, fârisî (Medâric-ün-Nübüvve) kitâbında ve (Mevâhib-i ledünniyye) tercemesi 2. cild, 179. sahîfesinde yazılıdır. Bu 2 kitâbdaki ve (Teshîlü’l-menâfi’) kitâbının 200. sahîfesinde yazılı düâları okumak da faydalıdır. Duâların en kıymetlisi ve faydalısı (Fâtiha) sûresidir.
Benzer Suallerin Cevapları İçin Tıklayınız