Sual: Kaç çeşit namaz vardır?

Cevap: Müslümanlara, kılmaları emredilen namazlar; farz, vâcip ve nâfile olmak üzere üçe ayrılır. Bunlardan;

1- Farz namazlar:  Beş vakit namazın farzları, Cuma namazının iki rekat farzı ve cenaze namazı, farz namazlardır. Cenaze namazı farz-ı kifâyedir. Yani birkaç müslümanın yapmasıyla diğer müslümanlar sorumluluktan kurtulur.

2- Vâcip namazlar:  Vitir namazı, bayram namazları, adak olan namaz ve başlanıp yarıda kalan nâfile namazlardır. Kazaya kalan vitir namazını da, kaza etmek vâciptir.

3- Nâfile namazlar:  Beş vakit namazın sünnetleri, teravih namazı ve sevap kazanmak niyeti ile kılınan teheccüd, tehıyetül-mescid, işrak, duhâ, evvâbin, istihâre, tesbih namazları gibi namazlar, nâfile namazlardır. Yani kılınması emir değildir. Farz ve vâcip olan namazlardan, borcu olmayan bir kimsenin, nâfile ibadetlerine de sevap verilir.

Rûm sûresi 17. ve 18. âyet-i kerimelerinde meâlen: (Akşam ve sabah vakitlerinde Allahı tesbih edin. Göklerde ve yeryüzünde olanların yaptıkları ve ikindi ve öğle vakitlerinde yapılan hamdler, Allahü teâlâ içindir) buyuruldu. Bakara sûresi 239. âyetinde meâlen, (Namazları ve ikindi namazını koruyun!)  [Yani namazları devamlı kılın!]) buyuruldu. Âyet-i kerimede geçen tesbih ve hamdin, namaz demek olduğu tefsir kitaplarında bildirilmiştir. Hûd sûresi 114. âyetinde meâlen, (Gündüzün 2 tarafında  [öğle ve ikindi vakitlerinde] ve geceye yakın 3 vakitte [akşam, yatsı ve sabah vakitlerinde] gereği üzere namaz kıl! Doğrusu bu Hasenât,  [beş vakit namazın sevabı, küçük] günahları mahveder. Bu, ibretle düşünenlere bir nasihattir) buyuruluyor.

Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm buyurdu ki: (Allahü teâlâ kullarına her gün 5 kere namaz kılmayı farz etti. Güzel abdest alıp, bu 5 namazı vakitlerinde kılan ve rüku ve secdelerini iyi yapanları, Allahü teâlâ afv ve mağfiret eder).

 

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye Kitabını Okumak İçin Tıklayınız.

Tavsiye Yazı —> İbadetler kaç kısımdır?

En Çok Okunan Yazılar

Tavsiye Ettiğimiz Temel KitaplarMeâl Okumak Câiz Midir? Ehl-i Sünnet İtikadı Nedir? Ehl-i Sünnet Olmanın Şartları Nelerdir?Her Gün Okunması Gereken Çok Mühim Bir DuâSeyyid Abdülhakîm Arvâsî Hazretleri ve Tasavvuf Terbiyesi Sultan Vahideddîn Hân'a Dâir Sualler

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment