Peygamber Efendimizin Dış Görünüşü Nasıldı?

Sual: Peygamber efendimizin “aleyhisselam” dış görünüşü nasıldı? Hilye-i seadeti hangi kitaplarda anlatılmaktadır? Cevap: Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” efendimizin, görünen bütün uzuvlarının şekli, sıfatları, güzel huyları, tamam hayatı, bütün incelikleri ile çok geniş ve açık olarak, âlimler tarafından, senetleri, vesikaları ile yazılmıştır. Bunlara (Siyer) kitapları denir. Binlerle siyer kitabından, ilk olarak yazılan, ibni İshak’ın “rahmetullahi…

Peygamber Efendimiz Arap Mıydı?

Sual: Peygamber efendimiz Arap mıdır? Günümüzde Arap kelimesi söylenince esmer veya siyahi anlaşılıyor, Araplar böyle midir? Cevap: O “sallallâhü aleyhi ve sellem”, Arap idi. Arap, lügatta, güzel demektir. Mesela, lisan-ı Arap, güzel dil demektir. Istılah mânâsı ise, yani coğrafyada Arap demek, Arabistan ismindeki yarımadada doğup büyüyen, oranın iklimi, havası, suyu ve gıdası ile yetişen ve…

Muhammed Aleyhisselamın Ahlakı Nasıldı?

Sual: Peygamber Efendimizin “aleyhisselam” ahlakı nasıldı? Cevap: Allahü teâlâ, sevgili Peygamberine verdiği iyilikleri, ihsanları sayarak, Onun mübarek kalbini okşarken, kendine güzel huylar verdiğini, “Sen güzel huylu olarak yaratıldın” mealindeki âyet-i kerime ile bildirmektedir. Akreme buyuruyor ki Abdullah ibni Abbas’tan işittim: Bu âyet-i kerimedeki (Huluk-ı azim), yani güzel huylar, Kurân-ı Kerîmin bildirdiği ahlaktır. Hadaiku’l-hakayık kitabında diyor ki…

Allahu Tealanın İsimleri Nelerdir?

Sual: Allahu tealanın isimleri nelerdir? Dinimizde bildirilen isimlerinden başka bir isim kullanmak caiz olur mu? Cevap: Allahü teâlânın isimleri çoktur. Sayısını bilmiyoruz. İsimlerinden 99’unu, Kurân-ı Kerîmde insanlara bildirmiştir. Kadızade Ahmed efendi, Birgivi Vasiyetnamesi Şerhi’nde diyor ki “Allahü teâlânın 99 ismine (Esma-i hüsna) denir. Allahü teâlânın isimleri (Tevkifiye)dir. Yani İslamiyetin bildirmesine bağlıdır. İslamiyetin bildirdiği isimler ile…

Sebeplere Yapışmak Lazımdır

ŞEREFÜDDİN MÜNİRİ’NİN “rahime-hullahü teâlâ” MEKTUBU: (Sebeplere Yapışmak Lâzımdır) Hindistan’da yetişmiş olan İslam âlimlerinin büyüklerinden Şerefüddin Ahmed bin Yahya Müniri “rahmetullâhi aleyh”, fârisî (Mektûbât) kitabının 18. mektubunda buyuruyor ki: İnsanların çoğu, şüphe ve hayal ile hareket ederek yanılıyorlar. Böyle bozuk düşünenlerden bir kısmı (Allahü teâlânın bizim ibâdetlerimize ihtiyacı yoktur. İbadetlerimizin Ona hiç faydası yoktur. İnsanların ibâdet…

85. Mektup (Mekatib-i Şerife)

Büyük âlim Abdullah-i Dehlevî’nin “rahmetullahi teâlâ aleyh” Mekâtib-i Şerîfe kitabının 85. mektubu aşağıdadır: Allahü teâlâya hamd olsun! Onun sevgili Peygamberi Muhammed aleyhisselâma salât ve selâm olsun! Gulâm-ı Ali ismi ile meşhur olan fakir Abdullah-i Kadri müceddidinin “rahmetullahi teâlâ aleyh” mektubudur. Hindistan’da müslümanlar için yazmıştır. Allahü teâlâ, onun günahlarını affeylesin! (BİAT), söz vermek ve bu sözünde…

61. Mektup (Mekatib-i Şerife)

Büyük âlim Abdullah-i Dehlevî’nin “kaddesallahü teâlâ sirrehül’azîz” (Mekâtib-i Şerîfe) kitabındaki 61. mektup, Hâce Hasan Mevdud’a yazılmış olup aşağıdadır: Üstünlüğünü gösteren kelimeleri yazmaya lüzum olmayan kıymetli Hâce Hasan Sâhib’in [Vahdet-i vücudu bildiren] yazılarının hepsi doğru, akla uygun, lüzumlu ve büyüklerin kabul edeceği, kıymetli bilgilerdir. Evliyâ-yı kirâmın “rahmetullâhi aleyhim” beğendikleri şeylerdir. O büyükler şiddetli sıkıntılar çekerek, canlarını…

Evliyanın Sözünü Tevil Etmek

Derin âlim, büyük Velî, Abdullah-i Dehlevî’nin “rahmetullâhi aleyh” (Mekâtib-i Şerîfe) kitabındaki 88. mektubu 11 sayfadır. Bu uzun mektubun son kısmının fârisîden tercümesi, aşağıdadır: Kurân-ı Kerîmde ve hadis-i şeriflerde öyle bilgiler vardır ki bunlar te’vil edilmeden anlaşılamaz. [Bir kelimenin, Allahü teâlâ ve Resûlullah tarafından, açık bildirilmemiş mânâlarından, İslamiyete uygun olanı seçmeye (Te’vil) denir. Bunu herkes yapamaz.]…

Kur’an-ı Kerim Allah Kelamıdır

Bağdat valisi Sırrı paşa (Sırr-ı Furkan) kitabının, İstanbul’da [h. 1312] de basılan, 1. cilt, 3. baskısı, 75. sayfasında buyuruyor ki: Bu kitabımı yazmadan bir sene önce, Diyar-ı Bekr şehrinde, bir Cuma günü, şehrin ileri gelenleri ile oturuyorduk. Arabî dilinde ve din bilgisinde derinliği ile tanınmış olan meşhur Keldani papazı Abd-i Yesu da aramızda idi. Misafirim…

İbadet Taat ve Kurbet Nedir?

Sual: İbadet, taat ve kurbet ifadeleri ne demektir? Cevap: Mîr’atü’l-mekasıd kitabı, 73. sayfada ve İbni Âbidin “rahmetullâhi aleyh” abdestin niyetinde ve (Milel-Nihal) tercümesi, 54. sayfasında diyor ki amel, yani iş 3’e ayrılır: (Masıyet) yani günah olan işler. Bunlar, Allahü teâlânın beğenmediği şeylerdir. Allahü teâlânın emrettiği şeyi yapmamak veya yasak ettiğini yapmak masıyettir. (Tâat) yani Allahü…