Yeme İçme Adabı Nasıldır?

Sual: Yeme-içme adabı nasıldır. Dinimizin bu mevzudaki tavsiyeleri nelerdir? Cevap: Yemeye ve içmeye başlarken, (Besmele) okumalıdır. Yemek ve içmek sonunda (Elhamdülillah) demelidir. Bunları söylemek ve yemekten önce ve yemekten sonra el yıkamak ve sağ el ile yemek ve sağ el ile içmek sünnettir. [Resûlullahın “sallallâhü aleyhi ve sellem” yemekten sonra okuduğu ve okunmasını emrettiği duâlar,…

İsraf Ve Çeşitleri

İslam dininde haram olan, günah olan israfın ne demek olduğunu ve çeşitlerini, İmâm-ı Birgivi’nin “rahmetullahi teâlâ aleyh” Arabî (Tarîkat-i Muhammediye) kitabından tercüme ediyorum: Tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmak demektir. Kötü huyları araştırdım. 60 olduğunu anladım. 60 çeşit kötü huydan 27.si, israf ve tebzirdir. Tebzir, tohumu tarlaya saçıp dağıtmak demektir. Malı boş…

Tütün Günah Mıdır?

Sual: Tütün kullanmak günah mıdır? Cevap: Dürrü’l-muhtar kitabının 5. cildinde buyuruyor ki: Şâfiî mezhebindeki âlimlerden Necmeddîn-i Gazzi diyor ki: (Tütün, önceleri yok idi. İlk olarak, 1015 [m. 1606] de, Şam’da kullanıldı. İçenler, sarhoş etmediğini iddia ediyorlar. Buna inanılsa bile gevşeklik verdiği meydandadır. Bu ise, haram olmaya sebep olur. Çünkü İmâm-ı Ahmed’in, Ümm-i Seleme’den “radıyallâhu anha”…

Hangi İçkileri İçmek Haramdır?

Sual: Hangi içkiler haramdır? Alkol içmenin helal olduğu durumlar var mıdır? Alkollü içkilerin vücuda bazı faydalarının olduğunu o sebeple sarhoş olmayacak kadar içmenin caiz olacağını söyleyenler var? Böyle söyleyenlere ne cevap vermek lazım? Cevap: Alkollü içkilerin hepsi zehirdir. Bugün bu hakikati, tıb kitapları yazmaktadır. Liselerde okutulmakta olan kıymetli bir kimyâ kitabında diyor ki: “Alkollü içkiler,…

Helal, Haram Ve Şüpheli Şeyler

Aşağıdaki yazı Kimyâ-i Saadet kitabınının 2. rükn, 4. aslından tercüme edilmiştir. Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” buyurdu ki “Helal kazanmak her müslümana farzdır”. Helal kazanabilmek için, önce helali öğrenmek lâzımdır. Helal ve haram meydandadır. İkisi arasında şüpheli olanları tanımak güçtür. Şüphelilerden sakınmayan, harama düşer. Bunu tanıtmak geniş bir ilimdir. İhyaü’l-ulum da etraflı yazdık. Burada da,…

Madde Üzerine Bazı Bilgiler

Bugün herkes, atomu ve atom enerjisini merak etmekte, dost, düşman her memlekette atom üzerinde çalışılmaktadır. İstikbâlin harbleri, atom silahları ile yapılacak, atom kuvveti bulunmayan milletler, yaşamak hakkı bulamayacaktır. Küçük, büyük, herkesin sık sık işittiği atomu ve atom enerjisini ve kullanılmasını, din kardeşlerime kısaca bildirmeyi lüzumlu gördüm. Çünkü, atom kuvveti, harpte de, sulhta da kullanılacaktır. Müslümanların,…

Fıkıh Mezhep Ve İmam-ı Azam

Mecmua-i Zühdiyye kitabının başında diyor ki: Fıkıh kelimesi, Arapçada, fekıha yefkahü şeklinde kullanılınca, yani 4. babdan olunca, bilmek, anlamak demektir. 5. babdan olunca, ahkâm-ı İslamiyyeyi bilmek, anlamak demektir. Ahkâm-ı İslâmiyyeyi bildiren ilme Fıkıh ilmi adı verildi. Fıkıh bilgilerini bilen kimseye Fakih denir. Fıkıh ilmi, insanların yapması ve yapmaması lazım olan işleri bildirir. Fıkıh bilgileri, Kurân-ı…

15. Mektup

Bu mektup, Mîr Muhammed Numan’a “kaddesallahü teâlâ sirrehül’azîz” yazılmış olup sevgiliden gelen sıkıntıların, acıların, seven kimseye, Onun nimetlerinden, tatlılarından daha tatlı olduğunu bildirmektedir: Allahü teâlâya hamd olsun ve Onun seçtiği, sevdiği kimselere selamlar olsun! Kıymetli Seyyid kardeşim! Dikkatle dinleyiniz! İyi düşünceli olan kardeşlerimizin dertlerden kurtulmamız için, her çareye baş vurduklarını, hiçbirinin fayda vermediğini haber aldım.…

88. Mektup

Bu mektup, Mollâ Bediuddin’e yazılmıştır. Kazaya râzı olmayı ve sâhibinin yaptığından lezzet duymak lazım olduğunu bildirmektedir: Allahü teâlâya hamd olsun ve Onun seçtiği, sevdiği kullarına selam olsun! İyi kul, sâhibinin yaptıklarından râzı olan, onları beğenen kuldur. Kendi isteklerini beğenen kimse, kendine kuldur. Sâhibi, kulunun boğazına bıçak dayasa, kulun bundan râzı olması, sevinmesi lâzımdır. Allah korusun,…

92. Mektup

Bu mektup, yine Muhammed Haşim-i Keşmi’ye “kuddise sirruh” yazılmış olup tasavvuf büyüklerinin Allahü teâlâ ile konuşmalarını bildirmektedir: Bismillahirrahmanirrahim. Allahü teâlâya hamd olsun. Onun seçtiği kullarına selam olsun! Sual: Bazı Arifler “kaddesallahü teâlâ esrârehümül’azîz” diyor ki Allahü teâlânın kelâminı işitiyoruz veya Hak teâlâya söylüyoruz. Mesela, İmâm-ı hümam Cafer-i Sâdık “radıyallâhu anh” buyurmuş ki (Her âyet-i kerimeyi…