İmanın Sıfatları

Ehl-i sünnet âlimleri diyor ki imanın sıfatları 6’dır: AMENTÜ BİLLAHİ:  Ben Allahü azim-üş-şanın varlığına ve birliğine inandım, iman ettim. Allahü azim-üş-şan, vardır ve birdir. Şeriki ve naziri yoktur. (Ortağı ve benzeri yoktur). Mekandan münezzehtir. (Bir yerde değildir). Kemal sıfatlarıyla muttasıftır. Kemal sıfatları vardır. Ve noksan sıfatlardan beridir. Onda bulunmaz. Kemal sıfatlar, Allahü azim-üş-şanda bulunur. Noksan…

II. Abdülhamid Han’ın Hizmetleri Nelerdir?

Sual: II. Abdülhamid Han kimdir, hizmetleri nelerdir, nasıl ve niçin tahttan indirilmiştir? Bu mevzuda bilgi verir misiniz? Cevap: Osmanlı padişahlarının 34.sü ve en yüksekleri idi. İslam halifelerinin 99.su idi. 1842’de tevellüd etti. 1876’de halife oldu. 1336 [m. 1918] da vefât etti. Çenberlitaş’ta, dedesi sultan Mahmud’un türbesindedir. İslamiyete hizmeti, saymakla bitirilemez. Abdülaziz Han, düşmanlara alet olanlar…

Mevlid-i-Nebi Risalesi

“MEVLÛDÜ’N-NEBÎ ALEYHİ’S-SALÂTÜ VE’S-SELÂM” (Seyyid Abdülhakim Efendi “rahmetullahi aleyh”) Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm. Es-salâtü ve’s-selâmü ‘alâ Rasûlinâ Muhammedin ve ‘alâ Âli-hî ve Ashâbi-hî ecme‘în!“ Mevlûd-i Nebî “Sallallâhü Aleyhi Ve Sellem” hakkında şimdiye kadar çok şey söylendi, îzâh olundu. Ne kadar tekrar edilse, o nisbetde fâide ve feyz vardır. “Mevlûd-i Risâlet”, bir se‘âdet hazînesidir. Bu se‘âdet hazînesi ne kadar karıştırılırsa,…

Ashab-ı Kiramın Faziletleri Bahsi

FEZAİL-İ ASHÂB BAHSİ Bütün Sahabenin içinde, Resûlullahın 4 halifesi “radıyallahü teâlâ anhüm ecma’în” diğerlerinden üstündür. Cümlesinin hilafet müddeti, 30 senedir. [Ashâb-ı kiramın “radıyallahü teâlâ anhüm ecma’în” hepsinin Cennete gidecekleri bildirildi. Hiç birine dil uzatmak caiz değildir.] Ve dahi, Evliyanın kerameti haktır, doğrudur. Cümle Velilerin efdali, en üstünü, hazret-i Ebû Bekr-i Sıddık’tır “radıyallahü teâlâ anh”. Hilafeti…

Müminin Evsafı

Mü’minin Evsafı (Vasıfları) Müminin müminde 7 hakkı vardır: 1) Davetine gitmek, 2) İyadetine [Hasta olunca ziyaretine] gitmek, 3) Cenazesine gitmek, 4) Nasihat etmek, 5) Selam vermek, 6) Bir zalimin elinden kurtarmak. Aksırdıkta (Elhamdülillah)  deyince, (Yerhamükellah)  demek. Müminin hayırlısı, 6 haslet bulunandır: İbadet eder. İlim öğrenir. Fenalık yapmaz. Haramlardan sakınır. Kimsenin malına göz dikmez. Ölümü hiç…

İftitah Tekbirinin Faziletleri

İFTİTAH TEKBİRİNİN FEZAİLİ Ve dahi, bir kimse iftitah tekbirini imam ile beraber alsa, sonbahar günlerinde ağaçların yaprakları, rüzgar estikçe ne şekilde dökülürse o kişinin günahları da öylece dökülür. Bir gün, Resûlullah “sallallâhü aleyhi ve sellem” namaz kılarken, bir kimse sabah namazında, iftitah tekbirine yetişemedi. Bir kul azad etti. Badehu, gelip Resûlullaha “sallallâhü aleyhi ve sellem”…

Hak Yolda Olanların İhtilafları Nelerdir?

Sual: Hak yolda olanların ihtilaf ettikleri mevzular nelerdir? Cevap: Türpüşti Risalesi’nde bu mevzu hakkında deniyor ki; Ehl-i sünnet âlimleri, îmânın, itikâd [tasdîk] ve ikrârdan, yâhud itikâd, ikrâr ve amelden ibâret olduğunda ihtilâf etmişlerdir. İmâm-ı a’zam Ebû Hanîfe’ye “rahmetullahi aleyh” ve Eshâbına, kelâm âlimlerinin ve Şâfi’î’nin “rahmetullahi aleyh” Eshâbının bir çoğuna göre, îmân, itikâddan ibâret olup,…

Abdest Bahsi

Abdestin farzları Hanefide 4, Malikide 7, Şâfiîde ve Hanbelide 6’dır. Hanefide: 1) Yüzünü yıkamak. 2) Kolları dirsekleri ile birlikte yıkamak. 3) Başının dört bölükten bir bölümüne meshetmek. 4) Ayaklarını topuk kemikleri ile birlikte yıkamak. Ve dahi, abdest 4 nev’dir (çeşittir): Biri farz, biri vâcip, biri sünnet, biri mendubdur. Farz olanı, dörttür: Mushaf-ı şerifi tutabilmek için…

Küfre Sebep Olan Şeyler

Küfür [Allaha düşman olmak] üç nev’dir (çeşittir): Küfür-i inadi, küfür-i cehli, küfür-i hükmi. Küfr-i inadi, Ebû Cehil ve Firavun ve Nemrud ve Şeddad küfrü gibi, dini, imanı bilerek, inanmamak olup bunlar Cehennemliktir demek caizdir. Küfr-i cehli, kâfirlerin avamına, bu dinin hak olduğunu bilir ve ezan-ı Muhammedi okunur iken, işitirler de, gel müslüman ol, desen, biz…

Türpüşti Risalesi (Tam Metin)

EL-MU’TEMED FİL- MU’TEKAD “Sağlam İ’tikâd” (TÜRPÜŞTÎ RİSÂLESİ) Fadlullah Şihâbüddîn Ebû Abdüllah bin Hasen Türpüştî “Rahmetullahi aleyh” KİTÂBA BAŞLARKEN Bismillâhirrahmânirrahîm Dikkat buyurun ve görün ki, bir ilim talebesi, kendini yetiştiren üstâdı ve hocası, bu kitâbın müellifi hakkında ne kadar övücü sözler, ne güzel sıfatlar söylüyor: Efendimiz, asrının büyüğü, büyük imâm, büyüklerin ve milletin sığınağı, cömerdlik ve…