Hile-i Şeriyye Yapmak Caiz mi?

Sual: Hile-i şeriyye yapmak caiz midir? Cevap: Haramı helal ve helali haram yapmak için, yahut birinin hakkına mâni olmak veya haksız mal ele geçirmek için, (Hile-i batıla) yapmak câiz değildir. Hanefi ve Şâfiî mezheplerinde, (Hile-i şer’iyye)nin câiz olması, haram bir işi yapmaya izin vermek değildir. Bir hakime, bir dava geldiği zaman, bunda hile olduğunu bilmezse,…

Allahü Teala Cennette Görülecek midir?

Sual: Allahü teala cennette görülecek midir? Cevap: İmam-ı Rabbani hazretleri Mektubat’ının 3.cilt 17. mektubunda buyuruyor ki; Allahü teâlâyı müminler Cennette görecektir. Fakat, nasıl olduğu bilinmeyen bir görmekle göreceklerdir. Nasıl olduğu bilinmeyeni, anlaşılmayanı görmek de, nasıl olduğu anlaşılmayan bir görmek olur. Belki gören de, nasıl olduğu bilinmeyen bir hâl alır ve öyle görür. Bu, bir muamma,…

Küfür Etmek Haram mı?

Sual: Fuhuş sözler söylemek, küfür etmek haram mıdır? Bunun dinen cezası nedir? Cevap: Fuhuş söyleyen kimse tazir olunur. Çünkü, fuhuş söylemek tahrimen mekruhtur. Hadika kitabında, dil afetlerinin on birincisinde diyor ki; “Fuhuş, çirkin söz demektir. Haddi aşan her şeye fahiş denir. Burada, çirkin olan işleri başkalarına açık kelimelerle anlatmak demektir. Cima için ve abdest bozmak…

Büyü Yapmanın Dinen Cezası Nedir?

Sual: Sihir (büyü) yapmak dinimizde yasaklanmış mıdır? Bunun cezası nedir? Cevap: Sihir, büyü yapan tazir olunur. İbni Âbidin “rahmetullahi teâlâ aleyh” önsözde diyor ki; “Öğrenmesi haram olan bilgilerden biri sihir ve kehanettir. Sihir, ilme, fenne uymayan gizli sebepler kullanarak, garib işler yapmayı sağlayan ilimdir. Sihri öğrenmek de, öğretmek de haramdır. Müslümanları zarardan korumak için ve…

Mezhep Taklidi Ne Zaman Yapılabilir?

Sual: Telfik nedir? Mezhep taklidi her zaman yapılabilir mi? Hangi durumlarda yapılır? Cevap: İbni Âbidin, (Redd-ül-muhtar)ın 51. sayfasında buyuruyor ki; “Bir işin, bir ibâdetin sahih olması için, dört mezhepten herhangi birine uygun olması lâzımdır. Yani, o işin sahih olması için, bir mezhepte uyulması lazım olan şartların hepsine uygun olması lâzımdır. Bir ibâdeti yaparken, şartlarından biri…

Zorla Emri Maruf Yapılır mı?

Sual: Zorla emri maruf yapılır mı? Emri marufun usulü nedir? Cevap:  Emr-i mâ’rûfu ve Nehy-i münkeri el ile yapmak, devlet adamlarına, dil ile yapmak, din adamlarına, kalp ile yapmak da her müslümana farzdır. El ile yapmaya (İhtisab) ve (Hisbet) denir. Dil ile yapmaya (Vaaz) ve (Nasihat) denir. Hisbet yaparak çalgıları, içki şişelerini kırmak yalnız devlet…

Peruk Takmak Caiz mi?

Sual: Peruk takmak caiz midir? Cevap: El, ayak, parmak, burun, diş, göz, kalp ve başka uzuvlar bozulunca, kopunca yerlerine maden, plastik koymak, diri ve ölü insandan organ nakletmek câiz olduğu, Hindistan âlimlerinin neşrettiği (El-muallim) mecmuası, 1406 nüshasında yazılıdır. Çünkü, bir organı kurtarmak, hayatı kurtarmak gibi zaruridir. Diri insanın organını, etini yemek câiz değildir. Kanını nakletmek…

Zaruret Neye Denir?

Sual: Zaruret neye denir? Bu meselede ölçümüz ne olmalı? Cevap: Uyunü’l-besair kitabının 119. sayfasında diyor ki “İnsanın kullandığı şeyler 5’e ayrılır. Bunlar zaruret, ihtiyaç, menfaat, ziynet ve fuduldür. Kullanılmadığı zaman helake sebep olan yasak şeyi kullanmak zaruret olur. Kullanılmaması sıkıntıya, meşakkate sebep olursa, ihtiyaç denir. [Faydası, menfaati olmayıp, yalnız gösteriş için kullanılan şeye, ziynet denir.]…

Müslümanlar Nasıl Giyinmeli?

Sual: Giyim kuşamda İslami ölçü nedir? Müslümanlar nasıl giyinmeli? Cevap: “Avret yerini örtecek ve soğuktan, sıcaktan korunacak kadar giyinmek farzdır. Pamuk, keten ve yün kumaş iyidir. Erkek kamisi, yani entarisi ve paltosu bacağın ortasına kadar, kolları parmak ucuna kadar uzun olması sünnettir. Kol ağzı bir karış olmalıdır. Orta halli giyinmeli, şöhretten sakınmalıdır. Nimeti göstermek için…

Çocuğun Nafakası Kime Aittir?

Sual: Çocuğun nafakası kime aittir? Cevap: Fakir çocuğun nafakasını yalnız babası verir. Babası fakir ise, babasına ödetmek üzere, zengin olan annesi verir. Annesi de fakir ise, zengin olan dedesi verir. Çocuk zengin ise, kendi malından nafakalanır. Malı olmayan yetimin annesi, dayısı ve amca çocukları zengin olsalar, nafakasını anası verir. Babası gaib, annesi fakir, amcası zengin olan…