ÖNSÖZ
Zamanımızda her eline kalem alan, kendini İslam alimi sanıp, din kitabı yazmaya kalkışıyor. İslam bilgilerinden haberi olmadığı için, aklına geleni yazıyor. Çenesi kuvvetli olanlar, kürsülerde zan ve hayal ile konuşuyor. Bugün gençlik, kahraman ecdadından kendisine miras kalan mukaddes dinini öğrenmek isteyince, uydurma tefsirleri, İslam düşmanlarının kin ve garez ile İngilizce, Yahudice veya diğer dillerde yazdıkları kitaplardan çevrilmiş İslam tarihlerini ve cahiller veya din satarak para kazanmak isteyen münafıklar tarafından hazırlanmış kitap ve mecmuaları okumak, yahut din ile alakası olmayan gazetelerden dini bilgi edinmek mecburiyetinde kalıyor. Halbuki dinimizde, Beni İsrailin Peygamberleri gibi, çok miktarda ve çok yüksek âlimler yetişmiş ve bunların yazdıkları binlerle kitap, İslamiyeti bütün dünyaya anlatmış ve tanıtmıştır. Doğru olan İslam bilgilerine (Ehl-i sünnet) yolu denir. Birbiri ardınca piyasaya çıkarılan ve yaldızlı kelimeleri ile revac bulan zehirli kitap ve mecmuaları okuyarak, müslümanlığı yanlış ve bambaşka anlamaktan din kardeşlerimizi ve müslüman yavrularını korumak için, Süleyman bin Ceza’nın, Hanefi mezhebindeki büyük İslam âlimlerinin kitaplarından derlemiş olduğu ve (Ey Oğul) ismini verdiği ilmihalin yeniden tab’ ve neşrini lüzumlu gördük. Ey Oğul kitabının İngilizceye tercümesi “O Son” ismiyle Hakikat Kitabevi tarafından neşredilmektedir.
Huccet-ül-İslam İmam-ı Gazali “rahime-hullahü teâlâ”nin (Eyyühel veled) ismindeki (Ey Oğul) kitabı başkadır. Onu ulemadan Mustafa Ali efendi “rahime-hullahü teâlâ” tercüme etmiş ve (Tuhfetüssuleha) ismini vermiştir. Ayrıca Hadimi merhum da “rahime-hullahü teâlâ” şerh etmiştir. İmam-ı Gazali’nin (Eyyühel-veled) kitabının tercümesi, İstanbul’da basılmıştır.
Süleyman bin Ceza hazretlerinin hicri kameri 960 [m. 1552] senesinde telif ettiği bu kitabı şimdi basılırken, bazı yerlerinin aydınlatılması için, başka kitaplardan yaptığımız ilaveler köşeli bir parantez [ ] içine yazılmış veya (Tenbih) ler ilave edilmiştir. Bu kitabı okumak nasip olan bahtiyarların, içinde ismi geçen büyüklerin ruhaniyetlerinden müstefid olmaları için duâ eyleriz.
EY OĞUL İLMİHALİ
Elhamdü lillahi Rabbil âlemin. Vessalatü vesselâmü alâ Resûlina Muhammedin ve alihi ve sahbihi ecma’în.
1 – Ey Oğul! Senin için, 360 hadis-i şerif, 44 haber ve dinimizin direği olan namazın 7 şartı, 5 rüknü, 7 vacibi ve 14 sünneti, 25 müstehabı ve 14 müfsidini, hanefi mezhebi âlimlerinin kitaplarından toplayıp, sana beyan ettim. Bunlarla amel edip, feyz-ü necata dâhil olasın!
2 – Bil ki 1090 adabı sen ve senin gibi müslüman evlatları için topladım. Bunlar ile amel edersen, sana yeter. Eğer tembellik eder de Allahü teâlâya âsî olur, bunları terkedersen, dünyada esaret ve rezalete, ahirette azâba duçar olursun.
Bunlarla amel edip, din kardeşlerine de tavsiye edersen, senin için faydası olur. Sana hayır duâ ederler. Hak teâlâ, dualarını kabul eder. Zira kul, kulun duâsı ile affolunur.
DUANIN KABUL OLMASI İÇİN ŞARTLAR
KADINLARIN HAYIZ VE NİFAS HALLERİ
Şafii mezhebinde abdest ve namaz
Maliki mezhebinde abdest ve namaz
218 – İşbu (Ey Oğul) kitabında yazılı olan hadis-i şerifler ve kelamlar sahihtir. [Latin harfleri ile basılırken ilave edilen tenbihler de, (Ehl-i sünnet) âlimlerinin kitaplarından alınmıştır. Bu kitabı kalbine yerleştir! Müslümanlığı, mezhepsizlerin kitaplarından öğrenmiş kimselerin sözlerine ve yazılarına ve yurd dışındaki vehhâbî kitaplarından yapılan tercümelere aldanıp da, imanını ve amelini zayi eyleme!]
Bu eseri tasnif ederken, müellif fakir Süleyman ibni Cezaın “rahime-hullahü teâlâ” istifade ettiği kitaplar şunlardır:
İhya-i Ulum, Cami-ül-Usul, Resûl-i Enver, Bostanül arifin, Mesabih, Meşarık, İrşadüssabirin, Kutül kulub, Cami-i Tirmüzi, Cami-ül-Cinan, Behcet-ül Envar, Mev’iza-i Musa, Vasiyet-i Ebû Hüreyre. Bu 13 kitaptan ihtisar edip çıkardığım şu eseri, müslümanların çocukları için, hazırladım.
Son baskısı Birinci tab’ tarihi Kitabın telif tarihi
H.K. 1424 [m. 2003] H.K. 1302 [m. 1895] Hicri Kameri 960 [m. 1553]
Hicri Şemsi: 1381 Hicri Şemsi: 1273 Hicri Şemsi: 931
Kitabı yazmaya (Besmele) okumakla başlamıştık. Son söz olarak da, Rabbimize hamd edelim: VELHAMDÜ LİLLAHİ RABBİL ALEMİN.